A Bill és Melinda Gates Alapítvány a globális közegészségügy egyik legerősebb és legbefolyásosabb erejévé vált az elmúlt két évtizedben, azóta több mint 50 milliárd dollárt (jelenlegi árfolyamon 15 000 milliárd forintot) költött arra, hogy üzleti megközelítéssel harcoljanak a szegénység és a betegségek elleni küzdelemben. A két alapító az eddig házasságban élő Microsoft-alapító és felesége viszont különútra lépnek: hétfőn beadták válókeresetüket.

A házasság felbontására irányuló közös beadványban a házaspár azt állította, hogy a kettejük közti kötelék "helyrehozhatatlanul megromlott", de azt állították, hogy megegyeztek a házassági vagyon felosztásáról. A seattle-i King County Superior Courtban benyújtott beadványban nem hoztak nyilvánosságra részleteket erről a megállapodásról. A 65 éves Bill Gates, a Microsoft társalapítója és házastársa, az 56 éves Melinda French Gates azután ismerkedett meg, hogy a nő termékmenedzserként csatlakozott a szoftveróriáshoz, és néhány évig randevúztak, mielőtt 1994 januárjában összeházasodtak Hawaiin - írja a Reuters.

"Miután sokat gondolkodtunk és sokat dolgoztunk a kapcsolatunkon, úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a házasságunknak" - áll a kettejük Twitter-fiókján közzétett közös nyilatkozatban. "Már nem hisszük, hogy párként együtt tudunk fejlődni életünk következő szakaszában. Teret és magánéletet kérünk a családunk számára, miközben elkezdünk alkalmazkodni ehhez az új élethez" - írták közleményükben. A válókereset, amely szerint a párnak nincsenek kiskorú gyermekei, azután érkezett, hogy három gyerekük közül a legfiatalabb nemrég töltötte be a 18. életévét. 

A 2000-ben alapított nonprofit Bill és Melinda Gates Alapítvány a világ egyik és az Egyesült Államok legnagyobb magánfilantróp alapítványa, nettó vagyona 2019 végén 43,3 milliárd dollár volt a honlapján feltüntetett legutóbbi, egész éves pénzügyi adatok szerint. A házaspár 1994 és 2018 között több mint 36 milliárd dollárt ajándékozott a seattle-i székhelyű alapítványnak.

A Gates Alapítvány külön közleményben közölte, hogy a házaspár továbbra is társelnöke és kurátora marad a szervezetnek

"Továbbra is együtt fognak dolgozni az alapítványi stratégiák kialakításában és jóváhagyásában, az alapítvány ügyeinek képviseletében, és meghatározzák a szervezet általános irányvonalát" - áll az alapítvány közleményében. A Gates-alapítvány széles körben dicsért programokat támogatott a malária és a gyermekbénulás felszámolása, a gyermekétkeztetés és a vakcinák terén. A szervezet tavaly mintegy 1,75 milliárd dollárt fordított a Covid-19 járványának hatásainak enyhítésére. A milliárdos üzletember egy globális vakcinagyártóhálózat kiépítését is szorgalmazza.

Bill Gates a világ leggazdagabb embereit felsoroló Forbes-listán a 4. helyen áll, 124 milliárd dolláros becsült vagyonával.