A koronajárvány idején 19-ről 7 százalékra csökkentették az élelmiszerek áfáját a vendéglátóiparban Németországban, amely könnyítést az energiaválság idején meghosszabbították 2023 végéig. Az iparági szereplők legújabb aggodalmai szerint 12 ezer vendéglátóhely adhatja fel a további működést, ha az intézkedést kivezetik az év végével, mert akkorára rúgnak az egzisztenciális terheik.

Beindult az erős lobbi

A német szállodák és éttermek szövetségének (Dehoga) vezérigazgatója, Ingrid Hartges jelezte: Ausztriában 2021 végén járt le az adócsökkentés. A németeknél az idén még érvényes a csökkentett áfa, amely jelenleg 186 ezer vállalkozást érint a vendéglátóiparban, miközben 36 ezer cég már feladta a működést a koronajárvány idején. A Dehoga most azért lobbizik, hogy hosszabbítsák meg a kedvezményes áfa időszakát jövőre is, máskülönben az adóemelkedést teljes egészében a vendégekre kellene áthárítani, mivel a vendéglősöknek már nincs több mozgástere, hogy viseljék a megemelkedett kiadásokat.

Nagy a luk a büdzsében

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a német állam évente mintegy 3,4 milliárd euró bevételtől esik el a vendéglátásban alkalmazott kedvezményes áfa miatt. A szakminisztérium szóvivője a Kleine Zeitungnak rámutatott, hogy az áfacsökkentés csak átmeneti, „válságmegelőzési intézkedés” volt, a hosszabbításról parlamenti eljárásban kell dönteni, de csak később lehet erről szó, a novemberi adóbecslések ismeretében.

A sógorok már pórul jártak

Az osztrákoknál viszont már elbukott ez a törekvés, ahol a vendéglátásban és a szállodaiparban a járvány idején ideiglenesen 10-ről 5 százalékra csökkentett forgalmi adókulcsot megszüntették a 2021-es év végén. Akkor az ágazati szereplők hevesen tiltakoztak, ám hiába ragaszkodtak a kedvezmény meghosszabbításához, nem kegyelmeztek tovább nekik.

(Thurzó Katalin)