Ezt Lukasenka közölte az ukrán határ közelében, Fehéroroszország délkeleti részén lévő Ljaszkovicsiben tartott megbeszélés után az ukrán média tájékoztatása szerint. A fehérorosz elnök bejelentette, hogy megállapodtak a kétoldalú gazdasági együttműködés fejlesztéséről, elsősorban a közlekedés és az energetikai szektor terén. Egyaránt szükségesnek nevezték, hogy a két állam közös vállalatokat hozzon létre, továbbá szót ejtettek a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről is.

Lukasenka szavai szerint az ukrán népnek nem kell a fehéroroszokban "ellenséget, vetélytársat" látnia. "Mi mindig barátian, emberségesen viszonyultunk az ukránokhoz" - hangoztatta. Kitért arra, hogy a Fehéroroszország déli részén lévő Poleszje térségében ukránok és fehéroroszok élnek együtt.

Turcsinov hangsúlyozta: Ukrajna számára rendkívül fontos, hogy Fehéroroszország területéről ne érje agresszió. "Sohasem fogja harmadik fél Fehéroroszország területéről fenyegetni Ukrajnát" - szögezte le.

Lukasenka megfigyelők szerint nem egyértelmű álláspontot képvisel a Krím félsziget orosz megszállásával kapcsolatosan. Egy hete újságíróknak nyilatkozva Minszkben kijelentette, hogy a Krím most már de facto Oroszország része. Ugyanakkor kifejtette, hogy nem politikusként, hanem egyszerű emberként úgy vélekedik, Ukrajnának egyben kell maradnia oszthatatlan államként.

Március közepén Fehéroroszország felajánlotta Oroszországnak, hogy az orosz hadsereg vadászrepülőgépeket állomásoztathat a területén, legfeljebb 15 darabot. Az orosz védelmi minisztérium két nappal később közölte, Moszkva hat Szu-27-es vadászgépet és három katonai teherszállító repülőgépet telepített a mind Ukrajnával, mind Oroszországgal határos Fehéroroszország területére, válaszul arra, hogy amerikai vadászrepülőket küldtek Lengyelországba és a Baltikumba.

Elemzők szerint a fehérorosz vezető tart attól, hogy országának többségében oroszok lakta részeiben megismétlődhet az, ami az Ukrajnához tartozó Krím félszigettel történt.