Lengyelországnak nincs oka arra, hogy végrehajtsa az Európai Unióval szembeni kötelezettségeit, mivel az Európai Bizottság megsértette a varsói kormánnyal kötött megállapodását - jelentette ki egy sajtóinterjúban Jaroslaw Kaczynski, az országot kormányzó, radikális jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke, Lengyelország szellemi vezetője. A Notes from Poland összefoglalója szerint a pártelnök úgy látja, hogy a kormány a legnagyobb jóindulattal viszonyult az EU-hoz, de az engedmény nem segített.

Volt egy megállapodás, amit a mi oldalunk betartott, míg  a másik oldal nem, ezért ideje levonni a konzekvenciákat - fejtegette Kaczynski arra célozva, hogy a lengyel kormány vállalta a korábban bevezetett igazságügyi reform felülvizsgálatát, ám Brüsszel szerint csak egy olyan elemét elemet vonták vissza a több lehetőség közül, amelyek segítségével a kormány vagy a parlament kirúghatja a bírókat. Így továbbra is sérül az igazságszolgáltatás függetlensége.

Nem jön a pénz

Amíg a teljes reformot vissza nem vonják, addig az Európai Bizottság visszatartja az európai helyreállítási alapból Lengyelországnak megítélt összeget. Kaczynski azt mondta, ha tudná, hogy a pénzt megkapják, akkor nem mondta volna az elhangzott kemény szavakat. Csakhogy úgy látja, hogy meg akarják törni és Németország uralma alá akarják hajtani Lengyelországot, ezért újabb és újabb kifogásokkal fognak előállni.

Szerinte az igazságügyi reform feladásával nem az EU-ban akarják biztosítani a jog uralmának érvényesülését, hanem le akarják rombolni a jog uralmát Lengyelországban.

Az ellenzékkel is gond van

Kaczynski újra elővezette azt a régi véleményét is, hogy az ellenzék külföldi hatalmakkal játszik össze az ország szuverenitásának és függetlenségének korlátozása érdekében. Egyesek saját előmenetelüket Lengyelország rabszolgává tételévek igyekeznek előmozdítani.

Csakhogy - és itt jön a pártelnök igazán újszerű, izgalmas összeesküvés-elmélete - a lengyel kormánypárt nem illik bele az Európa uralásáról szóló német-orosz tervekbe. Egy független, gazdaságilag, társadalmilag és katonailag erős Lengyelország akadályozza őket, ami történelmi nézőpontból egyáltalán nem újdonság.

Ki is van hatalmon?

Donald Tuskot, a legnagyobb ellenzéki párt, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform elnökét azzal vádolta, hogy a PiS támadásával brutálissá tette a lengyel közéletet. Szerinte pártja ellenfelei mindig primitív, vulgáris Lengyelországot akartak, amely visszautasítja az ország nemzeti kultúráját. Tusk ezen dolgozik külföldi megrendelésre.

A végére még tartogatott egy érdekes megjegyzést. Szerinte a jelenlegi helyzet egyre inkább 1989-re emlékeztet, amikor a demokratikus ellenzék igyekezett megszabadulni a szovjetek támogatta kommunista hatalomtól. Akkoriban a titkosszolgálatok különféle provokációkkal és agresszív húzásokkal léptek fel a demokratikus erőkkel szemben. Manapság ugyanez történik. Arra nem tért ki, hogy jelenleg a PiS van hatalmon.