Sztájk miatt hétfőn nem szállhatnak fel az utasok Belgium legnagyobb repülőteréről, de az érkező utasszállító- valamint a teherszállító járatok továbbra is landolhatnak Brüsszelben.

A brüsszeli reptér ráadásul közvetlenül a sztrájk előtt, vasárnap jelentette be, hogy a biztonsági személyzet csatlakozik a szakszervezetek által szervezett tiltakozáshoz. A szakszervezetek ugyanis a belga bértörvény módosítását követelik, amely szerintük nem teszi lehetővé a bérek megfelelő kiigazítását. A háttérben a megélhetési költségek jelenlegi emelkedése áll - írja a Der Standard.

A lap szerint aki idén nyáron repülővel szeretne nyaralni, annak jó idegekre van szüksége. A repülőterek Európa-szerte ugyanis munkaerőhiánytól és az úgynevezett "utazási boomtól" szenvednek.

A Bécsi Nemzetközi Repülőtér és az Austrian Airlines úgy véli, hogy jól felkészült az év legforgalmasabb utazási hónapjaira. Mindazonáltal Bécsben is előfordulhatnak késések és járattörlések, különösen azért, mert a más repülőtereken tapasztalható problémák más célállomásokra is átterjednek.

A salzburgi repülőtéren a Lufthansa leányvállalatának, az Eurowingsnek például több járatát is törölték a hétvégén. Emiatt vasárnap reggel mintegy 500 ember "rekedt" a helyszínen, de az Easyjet fapados légitársaság is több járatot törölt a fedélzeti személyzet hiánya miatt. (Áprilistól júniusig a brit légitársaság mintegy 22 millió utast számlál mintegy 140 ezer áraton. )

A londoni Gatwick és az amszterdami repülőterek mindeközben a földi kiszolgálással kapcsolatos problémák miatt korlátozzák a járatok számát.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, a járvány kitörése után több mint 191 ezer reptéri dolgozótól váltak meg Európa-szerte, idén nyáron viszont a forgalom a 2019-est is megközelítheti.