Eközben az athéni és a nicosiai vezetés pénteken egyeztetett egymással: kifejezték bizalmukat a nemzetközi jogban, a szövetségekben és az uniós családban, ahogy fogalmaztak, "mint pajzsban az ilyen elemekkel szemben." – írja az Euronews.

"Görögország és Ciprus védelmét bármilyen revizionista tendenciával szemben a nemzetközi jog, erős szövetségeink, az európai családhoz való tartozás jelenti. Elszántan, higgadtan, mindig szembeszállunk az olyan retorikával, amely nem éri el a kívánt diplomáciai színvonalat" - hangsúlyozta Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök.

"Biztos vagyok benne, hogy Ankara provokációi és kemény retorikája az Európai Tanács jövő heti ülésén, majd az EU -NATO találkozón is téma lesz. Hogy még hangosabb üzenetet fogunk közvetíteni, hogy visszaverjük a provokációt, ami megkérdőjelezné Görögország, vagy Ciprus szuverenitását és területi integritását" - közölte Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő.

A török államfő közben újfent hangsúlyozta: nem folytat többé magas szintű tárgyalásokat Görögországgal, miután a görög kormányfő az amerikai kongresszus előtt Törökország revizionizmusát emlegette. Mint mondta, "amíg egy becsületes, őszinte politikai partner nem áll előtte, addig nem ül le tárgyalni - a magas szintű stratégiai tanácsi üléseknek vége."

A görög-török területi vita az ENSZ-ig ér, a tét a tengeri gázmezők kiaknázása.

Korábban Görögország azzal vádolta meg Törökországot, hogy légiereje többszörösen megsérti légterét, az Égei-tenger görög szigetei körül. Ezért Micotakisz a múlt hónapban Washingtonban arra kérte az amerikai kongresszust, ne engedélyezze amerikai F–16-osok eladását Törökországnak. Erre reagálva a török elnök közölte: „nem ismeri el” Micotakiszt, és nem hajlandó találkozni vele. Erdogan külügyminisztere pedig azzal vádolta a görögöket, hogy a két ország közti korábbi szerződéseknek ellentmondva militarizálják égei-tengeri szigeteiket. Mint mondta, amennyiben nem demilitarizálják a szóban forgó területet, akkor „vitathatóvá válik” a szigetek feletti görög fennhatóság.