Integrált, mesterséges intelligenciát alkalmazó erdőtűz- megelőzési, korai riasztási és reagálási rendszert indít el a görög kormány. Az „okos-technológia” a 36,5 millió eurós összköltségvetésű projektben egy erdőtűz valószínűségének térképe készül, szinte valós időben. Ebből a célból Lidar (Light Detection And Ranging) típusú optikai érzékelőket telepítenek, amelyek lehetővé teszik háromdimenziós képek készítését. A mesterséges intelligenciának köszönhetően nemcsak a füst, hanem például az erdő egy részének hirtelen hőmérséklet-emelkedése is érzékelhető. A Lidar típusú érzékelők és az algoritmusok kombinációja lehetővé teszi, hogy a tűz észlelésének minősége független legyen a fényviszonyoktól és az időjárási viszonyoktól – írja a Kathimerini című görög lap internetes oldala.

A Lidar érzékelők és mesterséges intelligencia által működtetett hő- és optikai kamerák mellett a 24 órás integrált tűzvédelmi rendszer optikai térfigyelő kamerákat, környezeti érzékelőket és időjárási állomásokat is tartalmaz majd. A rendszer által megszerzett információk az irányító központba kerülnek, ahol a kezelők megteszik a szükséges intézkedéseket.

Hasonló technológiát több ország és régió is átvett világszerte.

Kaliforniában tavaly egy tűzérzékelő rendszer két hónapos kísérlete 77 tüzet észlelt, így azok nem tudtak tovább terjedni. A rendszer 2022-ben Törökországban egy kísérleti szakaszban 80 százalékos pontossággal képes volt értesítést küldeni egy tűz kipattanásáról, méghozzá 24 órával előbb, mint ahogy az bekövetkezett volna.

Görögországban várhatóan a nemzeti parkokban és nemzeti erdőkben telepítik a tüzek korai észlelésére és reagálására szolgáló rendszert. A szakértők hangsúlyozzák, hogy nemcsak több tűzoltó felszerelésre van szükség, hanem az erdőtüzek megelőzésének javítására is.

 

Nem is gondoljuk, mivel járulunk hozzá a téli erdőtüzekhez. Szakemberek szerint már nem csak a szárazságot és az emberi figyelmetlenséget kell okolni egy-egy terület lángba borulásakor, hanem az éghajlatváltozást lelassítani vagy csökkenteni. Erről itt írtunk többet >>>