Heves zivatarok alakulhatnak ki a délnyugati vármegyékben kedden – figyelmeztet a HungaroMet Zrt. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Baranya, Somogy, Tolna, Zala vármegyében kedden hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt a négy érintett vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Az ország többi részére zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ott elsősorban a villámlás jelent veszélyforrást, emellett eseteként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Keddre a Dunántúlra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt, mert az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint kedden a késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érheti el a délnyugati országrészt, és halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A zivatarrendszer a késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarrendszert általában óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti. Helyenként, elsősorban a Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak jégesővel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel, és 30 millimétert meghaladó lokális csapadékkal.

Az előrejelzés szerint kedd éjszaka délnyugat felől a rendszer mögött fokozatosan stabilizálódik a légkör.