A gazdasági növekedés törékenységére utaló jelek már most is fölfedezhetőek - mutatott rá Roubini, aki szerint jelenleg mindenki az állam- és egyéb adósságokat igyekszik csökkenteni, azonban a probléma egyre nagyobb lesz és valamikor 2013 körül válságossá válik majd a helyzet. A professzor szerint már ez év második felében a globális növekedés lassulásnak indul a költségvetési élénkítés és a bizalom gyengülésével.

A megnövekedett amerikai munkanélküliség, az energia- és élelmiszerárak emelkedése, az ugyancsak emelkedő ázsiai kamatok, Japán gyengélkedése - mind a világgazdaságot fenyegető tényezők a guru szerint. A tőzsdéken forgó cégek piaci értéke május eleje óta több mint 3,3 ezer milliárd dollárral csökkent, és valamikor a jövő év derekán a pénzpiacok elkezdhetnek aggódni a kockázatok konvergenciája miatt - vélekedett.

Legutóbbi megnyilatkozásában Roubini arról is beszélt, hogy az USA költségvetési hiányának kezelésére tett erőfeszések kudarca kötvénypiaci forradalmat eredményezhet. Idén, jövőre, és 2013-ban is valószínűleg 1000 milliárd dollárnál nagyobb költségvetési hiánnyal zár majd az Államok büdzséje - figyelmeztetett legutóbbi, szingapúri beszédében Roubini. A kötvénypiaci szereplők Amerikában éppúgy rá fognak ébredni a helyzetre, mint tették azt Európában, a kamatokat magasabbra, a GDP-növekedés ütemét alacsonyabbra szorítva - tette hozzá. A túl sokáig való kivárás pedig a korábbiaknál sokal súlyosabb folymataokat indíthat szerinte.

A kínai gazdaság számára kemény landolást jósol a professzor 2013 utánra, mivel a gazdaságélénkítő kormányzati intézkedések túlkapacitás létrejöttéhez vezetnek. Kína egyre nagyobb mértékben függ nemcsak az exporttól, de a tőkebefektetésektől is. Márpedig a kínai gazdaságnak két fő problémával kell majd szembesülnie: a masszív nem teljesítő hitelállomány mellett, amely a bankrendszerre nehezedik, a jelentős mennyiségű túlkapacitás is visszahúzza majd a gazdaságot - prognosztizálta a pénzügyi válságot előre jelző közgazdász. Az elmúlt időkben már a kínai döntéshozók és hatóságok is érzékelték az elsöprő lendületű hitelkihelyezési hullám és az ettől nem független ingatlanár-boom fenyegetését, és különféle szigorításokkal igyekeztek hűteni a gazdaságot.

Kína legnagyobb kihívásai jelenleg a gazdasági növekedés fönntartása, illetve az infláció kordában tartása, amelynek érdekében adminisztratív eszközökkel, árkontrollal, kamatemeléssel, és azzal léphetnek föl, hogy hagyják felértékelődni a nemzeti devizát. 2012 után az első számú feladat Kína számára a megtakarítások és tőkebefektetések növekedésének visszafogása, és a belső fogyasztás fokozása lesz Roubini szerint.

Mindezzel együtt jelenleg kisebb az esély egy újabb válság-hullámra az USA-ban, mint egy évvel ezelőtt, és a meghatározó nagyvállalatok is nagyon erős mérlegeket mutatnak - mondta.

Bár Nouriel Roubini egyike volt azon keveseknek, akik előre jelezték a 2007-2008-as globális pénzügyi válság jelentkezését, más prognózisai nem mindig találtak célt. A majd egy éve a gazdaság és a pénzpiacok várható esésével kapcsolatban tett nyilatkozatát például az élet nem igazolta.