A Hotnews.ro hírportál által szerdán idézett dokumentum szerint a rendszert működtető Termoenergetica vállalattól az önkormányzat által megvásárolt 4,7 millió gigakalóriából 1,7 millió elveszett, ami gigakalóriánkénti 330 lej átlagárral számolva félmilliárd lej (42 milliárd forint) elpazarlását jelenti. A veszteségeket az önkormányzat fizeti - mutattak rá.

A portál emlékeztetett, hogy a félmillió háztartást és közintézményt, így mintegy 1,170 millió fogyasztót kiszolgáló rendszer vezetékeinek 65 százaléka 25 évnél régebbi. Tavaly a főbb vezetékeken 1813 meghibásodást kellett kijavítani.

Bukarest távhőszolgáltatási rendszere a második legnagyobb Európában (Moszkváé után), mintegy 4 ezer kilométer hosszú vezetékből áll. Az idén elkezdődött a kicserélésük, de a munkálatok lassú ütemben haladnak. A Termoenergetica vezérigazgatója azt ígérte, hogy a korszerűsítés elkezdésének köszönhetően az idén télen valamivel melegebb lesz a lakásokban, tavaly ugyanis a gyakori meghibásodások miatt a bukarestieknek sokszor kellett fagyoskodniuk.