Lengyelország keleti részének lakossága jelentősen csökkent az elmúlt évtizedben, miközben a városok környéke egyre több lakót vonz - idézi a Notes from Poland a frissen publikált népszámlálási adatok egyik tanulságát. Az is kiderült, hogy Wrocław megelőzte Łódźt, így immáron ez az ország harmadik legnagyobb városa.

A népesség csökkent 2011 és 2021 között, mégpedig 1,2 százalékkal, 38 millió 36 ezerre. Ez a folyamat vélhetően tovább fog folytatódni, mivel a 65 évesnél idősebb korosztály alkotja a lengyel társadalom 20 százalékát. Ez tízszer nagyobb arány, mint tíz évvel ezelőtt. 

Elnéptelenedés

Az ország 2477 településéének háromnegyedében kevesebben élnek, mint tíz évvel ezelőtt és majdnem 400 olyan falu van, amelynek lakossága több mint tíz százalékkal zsugorodott. Ezeknek a teleüléseknek a többsége van az ország keleti részén, amely történelmileg jobban támaszkodik a mezőgazdaságra, kevésbé iparosodott és fejlett, mint az ország nyugati fele.

A jobb munkavállalási lehetőségek vonzzák az embereket a nagyobb városok közvetlen környékére - vélik a statisztikai hivatal (GUS) szakértői. Ez a jelenség különösen erős a közepes méretű városok esetén. Az idősek arányának növekedése is a keleti országrészre jellemző inkább, mint a nyugatira.