Az SaS bejelentésére reagálva Eduard Heger miniszterelnök elutasította a kormányát ért vádakat, majd - utalva a liberálisok korábbi kormánybuktatásaira - rámutatott: Sulík "már a harmadik korrupcióellenes kormány" bedöntésére készül.

A liberálisok több hónapon át tartó koalíciós válság után szeptemberben léptek ki az akkor még négypárti kormánykoalícióból, azzal vádolva Hegert és Igor Matovic pénzügyminisztert (mindketten a legnagyobb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek /OLaNO/ jelöltjei), hogy "feldúlják az országot". Az SaS kormányból való távozását megelőző koalíciós válság legfőbb látható oka a Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály, illetve az utóbbi által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat volt, amelyeket az SaS nem támogatott - írja az MTI.

A Heger-kabinet az SaS távozása óta eltelt három hónapban parlamenti kisebbségben kormányoz. Ellenzékbe kerülésük óta a liberálisok a parlamentben kizárólag saját érdekeiket figyelve támogatták vagy éppen ellene voksoltak a kormánypárti javaslatoknak.

Az SaS legutóbb azt jelezte, hogy képviselői nem szavazzák meg a jövő évi állami költségvetés javaslatát, amelyről most folyó ülésén kell döntenie a pozsonyi parlamentnek.

Bár a liberális párt a legutóbbi - 2020 februárjában tartott - választásokon csak 13 mandátumot szerzett a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, frakciója jelenleg 20 képviselőt számol. A kormány elleni bizalmatlansági indítványhoz, illetve az annak megtárgyalására szükséges rendkívüli ülés összehívásához legalább 30 képviselő támogatására van szükség, és az SaS vezetői csütörtökön bejelentették azt is, hogy sikerült összegyűjteniük ezeket az aláírásokat.