A településvezetők számára nem maradt más, mint a nyomásgyakorlási akciók. A pékeket képviselő érdekszövetség szerint pedig hiánycikk lehet a kenyér és a kifli, ha nem lép a kormány, ugyanis elképesztő energiaszámlákat kapnak a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok.

Az egekbe szökő energiaárak korábban soha nem látott kihívások elé állítják a szlovákiai önkormányzatokat – számolt be az Infostart. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása ezért figyelmeztette a kormányt, hogy kezdjen el foglalkozni az önkormányzatok problémáival.

„A kormány 600 millió eurót vett el az önkormányzatoktól, ráadásul dacára az ígéreteknek, semmi sem történik a magas energiaárak kompenzálása terén” – jelentette ki Jozef Božik, a társulás alelnöke, hozzátéve, hogy a biomassza vagy a faforgács drágulását sem kompenzálta a kabinet.

Az önkormányzatok számára nem marad más, mint a tiltakozásképp alkalmazott nyomásgyakorlási akciók, ezért január 30-án este fél órára lekapcsolják a közvilágítást. A Városok és Falvak Társulása szerint a falvak is csatlakoznak a városi önkormányzatokhoz, emellett további akciókat is terveznek, ezekről január végén, február elején egyeztetnek.

Nem csak az önkormányzatok vannak nagy bajban, hanem a pékek is. Azt mondják, ha nem lép a kormány, példa nélküli kenyérhiány lesz az országban.

Ennek oka, hogy elképesztő energiaszámlákat kapnak a pékségek, a tésztagyártók és a cukrászok.

Négyszer magasabb előlegszámlák érkeztek, de vannak, akik az eddiginél tízszer magasabb számlát kaptak

 – tájékoztatott Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke.

Az újévi áremelés olyan sokkszerű volt a számukra, hogy soha nem látott mértékű bezárási hullám fenyegeti a kis és közepes pékségeket szerte Szlovákiában.

Arról értesültünk, hogy az üzletláncok a pékáruk helyben sütésének megszüntetését tervezik, mert az előállítási költségek jóval meghaladják a valódi pékségektől kapott árukét. E két tényező miatt elképesztő hiány léphet fel kenyérből és kifliből, és ez a behozatal növekedéséhez vezethet

– tette hozzá a szövetség elnöke.