Az ukrán állampapírok jelentős részét kezében tartó befektetők nem tartják valószínűnek, hogy a június közepi határidőig meg lehet állapodni az ország 23 milliárd dollárnyi adósságának átüzemezéséről - írja a Financial Times. Ez felerősíti azt a veszélyt, hogy a polgárháborútól és recessziótól sújtott ukrán állam az év későbbi szakaszában fizetésképtelenné válik. A kormány és a hitelezők megkeményítették álláspontjukat, a megfigyelők egész nyáron át tartó tárgyalásokra számítanak.

Natalie Jaresko pénzügyminiszter azt mondta egy üzleti fórumon, hogy a kormány be akarja fejezni a tárgyalásokat az eurókötvények birtokosaival. Tartani akarják a határidőt, ám ha ez nem sikerül, azaz az egyeztetések elhúzódnak a nyárra, akkor az ország pénzügyi helyzete tarthatatlanná válhat. Nem állítom, hogy elkerülhetetlen a fizetésképtelenség, de kérdésessé válhat, hogy képesek leszünk-e tejesíteni törlesztési kötelezettségeinket - fogalmazott Jaresko.

Kopogtatott a csőd

Ugyanakkor további részletekbe nem volt hajlandó belemenni, mondván: jelenleg nem készítenek olyan forgatókönyveket, amelyek a megállapodás elmaradásával számolnának. A beszélgetés során elismerte, hogy Ukrajna az év elején a pénzügyi összeomlás határára jutott. A devizatartalékok februárban 5,6 milliárd dollárra csökkentek, mielőtt az IMF átutalta 17,5 milliárd dolláros új hitele első részletét. Ezzel sikerült tízmilliárd dollár körül stabilizálni a helyzetet.

Jaresko szerint Oroszország, amely nem kapcsolódott be az adósságról folyó tárgyalásokba, nem képes keresztbe tenni a kijevi kormány pénzügyi terveinek. Moszkva hárommilliárd dollár értékű ukrán kötvényt tart a kezében - a pénzügyminiszter minden bizonnyal arra célzott, hogy ezt mindenképpen törleszteni fogják.

A politikus megjegyezte, hogy előbb-utóbb emelni kell a nyugdíjakat és a béreket, mivel az emberek kezébe kerülő jövedelmek a gazdaság stagnálása és a 40 százalékosra várt éves infláció miatt elvesztik az értéküket. A jelenlegi kijevi vezetés nemrégen vette át az ország irányítását, ami ad némi időt a cselekvésre, de ezek nélkül az intézkedések nélkül előbb-utóbb szociális robbanások lesznek. A kormány mozgásterét ugyanakkor jelenleg az adósság átütemezése határolja be, enélkül nem tudják stabilizálni a pénzügyi helyzetet.

Patthelyzet

Azért kellene a feleknek megállapodniuk június 15-éig, mert az IMF akkor vizsgálja felül először hitelprogramja végrehajtását. Ennek segítségével 40 milliárd dollárnyi támogatást akarnak adni Ukrajnának. A csomagban az IMF említett hitelén túl szerepel még 7,2 milliárd dollár kölcsön, amelyet kétoldalú államközi szerződések alapján kap az ország, a maradék 15,3 milliárd dollárnyi rést viszont adósságcsökkentéssel kellene betömni.

Kijev a múlt hónapban visszautasította a 10 milliárd dollárnyi papírt birtokló, öttagú befektetői csoport első ajánlatát, mert abban nem szerepelt a tőketartozások lefaragása. A csoportot a kockázatos befektetéseket - köztük a magyar kötvényeket is - kedvelő Franklin Templeton alap vezeti. A hitelezők áprilisban hozzájárultak ahhoz, hogy az állami tulajdonban lévő Ukreximbank három hónapos késéssel vásárolja vissza kötvényeit, ám abba nem mentek bele, hogy ezek értékét csökkentsék.

Ketyeg az óra

Az ukrán kormány és a kötvénytulajdonosok tárgyalásai eddig nem mozdultak előre, ezért úgy látjuk, hogy június közepéig várhatóan nem lesz megállapodás - írta feljegyzésében Jonny Goulden, a JP Morgan feltörekvő piaci stratégája. Valószínűbb, hogy a harmadik negyedévre jutnak egymással dűlőre a felek. Várhatóan lesz adósságcsökkentés, de épp csak annyi, amennyit az ukrán vezetés és az IMF már elfogadhatónak tart.

Kifuthatnak az időből, szeptembertől decemberig nagyon sok kötvény futamideje jár le, ezért még a nyár előtt meg kellene állapodniuk - véli Regis Chatellier, a Société Générale stratégája. Kijevnek 500 millió dollárt kell törlesztenie szeptember végén. Az akkor lejáró kötvények a halvány kereslet miatt névértékük alig több mint felén forognak. Az 1,25 milliárd dollár értékű 2023. áprilisi papír viszont kevesebb mint értéke 48 százalékán forog.