Az újraszámlálást a hétfő hajnalban alulmaradó Vitézy Dávid szorgalmazta, tekintettel az érvénytelen szavazatok magas száma (24 592 darab) miatt, Karácsony Gergely regnáló és jelenleg még első helyen álló főpolgármester azonban már új választásokat kezdeményezne. 

Véget ért az újraszámlálás

Tudósítónk arról számolt be, hogy fél kettőkor véget ért a számlálás, az alábbi képen jól látszanak az érvényesnek nyilvánított szavazatok, azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy ezek milyen arányban oszlanak meg a jelöltek között.

Kép: Economx, Sarkadi-Illyés Csaba

Kollégánk beszámolója szerint az NVI munkatársai 14 órakor átadták az érvényesnek nyilvánított szavazatokat az NVB-nek, azonban hivatalos információt nem közöltek sem arról, hogy pontosan hány szavazatról van szó, sem ezek megoszlásáról a jelöltek között.

Helyszíni információk szerint azonban az érvényes szavazatok száma meghaladja a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti 324 szavazatnyi különbséget. Hivatalos eredmény az NVB 17 órás ülésén születhet.

Az Index információi szerint az újraszámlálásnál több mint 500 olyan szavazatot találtak, amelyet eredetileg érvénytelennek nyilvánítottak, de valójában érvényesek voltak. E voksok nagy többsége Vitézy Dávid szavazatszámát bővítette, de kisebb arányban voltak olyanok is, amelyeket Karácsony Gergelyre adtak le. Végül azonban kis különbséggel, mindössze 54 szavazattal Karácsony Gergely nyert.

Ezek már érvényes szavazatok, de vajon, mennyi a háromszáz?
Ezek már érvényes szavazatok, de vajon, mennyi a háromszáz?
Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

Az érvényesek megoszlanak a jelöltek között, ugyanakkor feltűnő, hogy gyakran nagyon egyértelmű helyzetben is érvénytelenek közé kerültek érvényesek voksok. 

Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

Hol a hiba?

Tizenkét asztalnál huszonnégy NVI tag nézi át újságírók előtt a hétfő hajnalban érvénytelennek minősített szavazatokat. Így láthatjuk azt is, hogy milyen esetekben merült fel a gyanú, persze az nem hivatalos információnak minősül, a helyszínen tapasztaltakra támaszkodunk.

  • Üres lap - a legtöbb esetben az érvénytelenül szavazó honfitársunk sehova sem ikszelt;
  • Szentkirályi Alexandra - szintén nagyon gyakori, hogy egy szabályos iksz van a szavazólapon, csak hogy az az áthúzott kormánypárti jelölt neve mellett szerepel;
  • Érvénytelenített szavazat: áthúzott, minden jelöltet beikszelő szavazat, stb. 

Az érvényesek között leginkább a Szentkirályi Alexandra - Vitézy Dávid kombóra érkezők szerepelnek, de Grundtner Andrásra (Mi Hazánk) és Karácsony Gergelyre is érkeznek még érvényes szavazatok. Dél felé közeledve már a XI. kerületet is befejezik a számlálók. •

Mi történik ma? 

  • Az NVI szavazatszámlálói kiválogatják az érvényes szavazatokat,
  • átadják az NVB munkatársainak,
  • az NVB pedig ma délután 5 órakor kezdődő ülésén fogja az eredményeket közölni;
  • tehát legkorábban késő délután lehet vége a procedúrának, 
  • persze azt még nem tudjuk, hogy Karácsony Gergely megtartja-e a tüntetését új választást szorgalmazva. 
Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

Az ebédszünet ellőtt a szavazatszámlálók már eljutottak a XVI. kerületbe, és azért most már szépen gyűlnek az érvényes szavazatok is. Egyébként az egyik számláló készségesen megmutatta az Economxnak, hogy milyen egy Vitézy Dávidra leadott érvényes szavazat azok közül, amelyeket korábban érvénytelennek minősítettek.

Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

Már vizsgálja az érvényes szavazatokat az NVB

Meg nem erősített információk szerint délelőtt 11 óráig kevesebb mint száz érvényes szavazatot találtak. Akkor éppen már a nyolcadik kerületi borítékokat nyitották ki az NVI számlálói. Tudósítónk szerint az érvényes szavazatok megoszlanak a három versenyben lévő jelölt között, ami csökkentheti  Vitézy Dávid esélyeit

Már az NVB tagjainál az érvényes szavazatok egy része - délelőtt 11 órakor
Már az NVB tagjainál az érvényes szavazatok egy része - délelőtt 11 órakor
Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

Egyelőre kevés az érvényes szavazat

Délelőtt, nagyjából egy órával a számlálás megkezdése után úgy tűnik, kevés érvénytelen szavazatot érvényesítenek. Tudósítónk szerint érkezett egy szavazat a korábbi válogatott labdarúgóra, Torghelle Sándorra is, amit viszont az NVI tagjai nem raktak az érvényesek közé. Az I. kerületben nem találtak érvényes szavazatot. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntéséhez van szükség arra, hogy az NVI most újra átnézze az érvénytelenített szavazatokat. Az eredményről még a mai napon tájékoztatják a nyilvánosságot. 

Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

Az NVB a helyszínen arról tájékoztatott, hogy az érvénytelen szavazatok begyűjtése a kerületi helyi választási irodák tagjainak a közreműködésével zajlott, mindenütt olyan esküt tett kollégák végezték ezt a feladatot, akik a választási eljárás kezdete óta pártállástól teljesen függetlenül szolgálták valamennyi jelölt és jelölő-szervezet az érdekeit. Garancia, hogy egy független választott szervezet tagjai is jelen voltak ebben az urnanyitásnál. 

Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

A begyűjtött érvénytelen szavazatokat eddig itt őrizték. Ezekben a pillanatokban pedig  a bizottság jelenlétében egy közös ellenőrzés során kibontják ezeket a borítékokat, a hibákat pedig dokumentálják. Az NVI szavazatszámlálói egy piros tollal tudják jelezni, hogy az adott szavazólapon érvényes-e a voks, s ha nem, akkor mi annak az indoka,  amiket aztán a bizottság tagjai újra átnéznek, és végül a mai napon eredményt hirdetnek. 

Egyébként a helyszínen megállapíthatjuk azt is, hogy több az újságíró, operatőr, tudósító, mint a szavazatszámláló, a számlálást végző NVI-tagokat sok szempár figyeli. 

Kép: Sarkadi-Illyés Csaba

Hogyan áll pontosan jelenleg a verseny?

A hétfő hajnalban megjelent 100 százalékos feldolgozottságú eredmények szerint Karácsony Gergely (47,53 százalék, 371 466 szavazat) mindössze 324 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal (47,49 százalék, 371 142 szavazat) szemben.

A jelenlegi főpolgármester győzelmét hétfői ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) megállapította, innentől kezdve volt Vitézy Dávidnak három napja arra, hogy megtámadja az eredményt.

Mit kifogásol Vitézy Dávid?

Az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt már a választás éjszakáján jelezte, hogy újraszámlálást fog kezdeményezni az érvénytelen szavazatok magas száma (24 592 darab) miatt, mivel ezek azt jelzik meglátása szerint, hogy olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, amelyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét.

Vitézy Dávid stábja szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, mert úgy érvénytelenítettek a voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be Szentkirályi Alexandra mellett.

Információik szerint a szavazókörökben erről a szabályról sokaknak nem lehetett tudomása, mert későn értesítették a bizottságokat, illetve az NVI kézikönyvében is tévesen értelmezve írták le a törvényt.

Karácsony Gergely újrázna

Karácsony Gergely csütörtök délután, a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az újraszámlálási folyamattal kapcsolatos aggályok miatt Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését.

A főpolgármester elsősorban azt kifogásolja, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A felnyitásnál pedig nem volt kötelező, csak ajánlott a delegáltak jelenléte.

Cikkünk frissül.