Megerősítette Magyarország „BBB-” adósbesorolását a Fitch Ratings, a hitelminősítő az osztályzat leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátásán sem módosított.

„Magyarország besorolását a „BBB” kategóriájú társaihoz képest erős strukturális mutatók, a beruházások által ösztönzött gazdasági növekedés és a szilárd nettó FDI-beáramlás támasztja alá. Ezeket ellensúlyozza a társaihoz képest magas államadósság, az unortodox politikai lépések és a kormányzási mutatók romlása az elmúlt években, amelyek a „BBB” középértékhez közelítenek” – olvasható a Fitch honlapjára péntek este feltöltött összefoglalóban.

Legutóbb a Moody'snak volt lehetősége hitelnősítői lépésre, de változatlanul hagyta a magyar adósbesorolást.

A Fitch várakozása szerint a GDP-hez mért államháztartási hiány az idén 4,9 százalékra csökken a tavalyi 6,7 százalékról – idézi a távirati iroda a cég jelentését. A költségvetési bevételeknek jót tesz a magánfogyasztás fokozatos élénkülése és az erőteljes munkaerőpiaci helyzet, amelyekhez a kiugró eredményekre kivetett különadókból és az állami tulajdonú gazdasági entitások osztalékából származó egyszeri bevételnövekedések is hozzájárulnak. A hiány jövőre a hitelminősítő szerint 3,9 százalékra csökken. Úgy látják, hogy ezt a folyamatot az adósságállomány kamatfizetési kötelezettségeinek csökkenése, valamint a kormány által tervezett – az Európai Unió költségvetési szabályai megkövetelte mértéknél ambiciózusabb – költségvetési intézkedések is elősegítik.

A Fitch várakozása szerint a GDP-arányos államadósság-ráta az idei évre jósolt 74,1 százalékról enyhe ívben 73,3 százalékra csökken 2025-ben, mindenekelőtt a várható kisebb mértékű elsődleges többletek, valamint a szilárd nominális GDP-növekedés hatására.

A hitelminősítő pénteki prognózisa az idén 2,3 százalékos, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A jövőre várt gyorsulás egyik fő tényezője a Fitch Ratings szerint az lesz, hogy új termelési kapacitások lépnek működésbe az autó- és az akkumulátorgyártó ágazatban.

Magyarországot a másik két globális hitelminősítő, a Moody's és a Standard and Poor's is a befektetési ajánlású kategóriában tartja nyilván.

Nagy Márton: bizalmat tükröznek hazánk iránt a hitelminősítői döntések

A három legjelentősebb hitelminősítő jelentései egyaránt a hazánk iránti nagyfokú bizalmat tükrözik vissza, köszönhetően annak, hogy a fokozódó háborús helyzet ellenére megkezdődött a magyar gazdaság helyreállása

 – írja közleményében a nemzetgazdasági tárca. A Nagy Márton vezette minisztérium szerint a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak:

  • az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, 
  • a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett, ezzel a magyar gazdaság az uniós gazdaságok éllovasai közé tartozott az első negyedévben; 
  • 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni a gazdaság. 

A növekedés fokozatos újraindítását segíti a minisztérium szerint, hogy fél éve folyamatosan nőnek a reálbérek, ennek hatására 4 hónapja egyre dinamikusabban nő a kiskereskedelmi forgalom, azaz megkezdődött a fogyasztás helyreállása. A növekedéshez járul hozzá a turizmus kiugró teljesítménye is, 2024 január és április között mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami közel 8 százalékkal több vendégéjszakát jelent az előző év első 4 hónapjához képest. Kimagaslóan teljesít az építőipar is, 2024 áprilisában az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15,6, az előző hónaphoz képest 11 százalékkal emelkedett. A növekedést fokozza, hogy a hitelezés élénkül, 2024 első négy hónapjában a háztartások új lakáscélú hitelszerződései 150,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, miközben a nem pénzügyi vállalatok új hitelszerződései 10,7 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban. A növekedést segíti továbbá az is, hogy nő a munkaerőpiaci aktivitás 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, így a foglalkoztatottak száma ma már meghaladja a 4,7 millió főt. A munkaerőtartalék aktivizálódik, ez a 15-74 éves korosztályon  belül egy év alatt több mint 60 ezer fős bővülést jelent – áll az NGM közleményében.

A minisztérium szerint 

az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos, hiszen enélkül elképzelhetetlen lett volna, hogy a kormány tető alá hozza a rendszerváltás utáni Magyarország legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakcióját, a Budapest Airport Zrt. visszavásárlását.

Varga Mihály: a hitelminősítő gyorsuló növekedést vár Magyarországtól

A Moody's és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat – közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. Varga Mihály azt mondta, a hitelminősítő gyorsuló növekedést vár a magyar gazdaságban már az idén és jövőre is. Hozzátette, hogy ezzel Magyarország minden előrejelzés szerint a növekedési rangsor élmezőnyében lehet a következő évben.

„A Fitch értékelésében pozitívumként emeli ki a bankszektor stabilitását, a külső pozíciónk javulását és az erős munkaerőpiacot”

– ismertette. Megjegyezte, a szakértők egyúttal arra számítanak, hogy a kormány hosszú távon tovább csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot, miközben az infláció továbbra is alacsony marad.

„Bár a szomszédban még mindig háború dúl, az Európai Unió gazdasága pedig gyengélkedik, Magyarország továbbra is mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van. Ez azt is jelenti, hogy ma két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején” – közölte a pénzügyér.

Fókuszban az államadósság és a költségvetési hiány

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője korábban az Economxnak elmondta, hogy a hitelminősítők számára a legfontosabb mutatók a költségvetési hiány és az államadósság.

A kormányzat továbbra is elkötelezett a 4,5 százalékos hiány tartása mellett, amely a prognosztizált 2,5 százalékos gazdasági növekedés mellett az államadósság-ráta csökkentését is biztosítaná. A gazdaság teljesítményét illetően a reálbérek emelkedése támogatja a belső keresletet, miközben az infláció lassulása lehetővé tette a jegybanki alapkamat mérséklését, ami a kamatkiadásokat is csökkenti. A külső kereslet, illetve az export és az ipar ennél kedvezőtlenebb képet mutat az elemző szerint, ugyanis legfontosabb felvevőpiacunk, a német gazdaság továbbra is gyengélkedik – tehát a külpiacok teljesítménye kockázatot hordoz magában a növekedést illetően. 

Viszont jó hír, hogy a gazdaság többi egyensúlyi mutatója kedvezően alakult. Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint a folyó fizetési mérleg egyenlege immár többletet mutat, miközben a bankrendszer stabil, és az államadósság piaci finanszírozása is fennakadásmentes. Ugyanakkor nem sok olyan területet láthatott a döntés meghozatalakor a hitelminősítő, amelyet pozitívan tudott értékelni, amennyiben önmagában csak a magyar makrogazdasági és költségvetési folyamatokat figyelte.  

„Talán az egyik pozitív dolog, hogy az ország semmilyen finanszírozási problémával nem küzd. Az aukciókon az érdeklődés továbbra is többszöröse az értékesíteni kívánt mennyiségnek” – fogalmazott korábban az Economxnak a közgazdász.