Június 11-én az Országgyűlés egy jelentős törvénymódosítást fogadott el, amely alapvetően megváltoztatja a szálláshelyek és online szálláshely-közvetítők (OTA-k) közötti együttműködést.

A törvény értelmében 2024. július 1-től a szálláshelyek visszakapják azon jogukat, hogy

közvetlen értékesítési csatornáikon - pl, a saját honlapjukon - alacsonyabb árat kínáljanak, mint a közvetítői oldalakon.

– hívja fel a figyelmet a KERKOM. 

Az új szabályozás egyik legfontosabb eleme, hogy tisztességtelen szerződési feltételnek minősül az, ha egy szálláshely-szolgáltató nem kínálhatja szolgáltatását olcsóbban saját weboldalán, mint az OTA-kon.

Ez azt jelenti, hogy a szálláshelyek mostantól szabadon alakíthatják áraikat, és lehetőségük van a legjobb árakat közvetlenül a vendégeiknek kínálni.

Az új szabályozásnak azért van óriási jelentősége, mert köztudott, hogy a különféle szállásközvetítő cégek, habár jelentős forgalmat generálhatnak a szállásadóknak, meglehetősen nagy jutalékokkal dolgoznak, számos esetben pedig semmilyen további szolgáltatást nem nyújtanak. 

Érdemes akkor közvetlenül foglalni?

Az új módosításnak köszönhetően könnyen lehet, hogy a közvetlen foglalással pénzt takaríthatunk meg. Ráadásul sok szálláshely extra kedvezményeket és jutalmakat kínál a náluk kopogtató vendégeknek.

Nemcsak a welcome drink-re érdemes gondolni: az előre lefoglalt szolgáltatások árából adott kedvezmény, enyhébb előlegfizetési vagy lemondási feltételek, illetve kedvezőbb gyerekárak.

Ha egy szálláshely részt vesz OTA hűségprogramokban, mint például a Booking Genius, az Expedia OneKey vagy a Szallas.hu programja, ezután a direkt foglaló vendégek is megkaphatják ezeket a kedvezményeket.

A szálláshelyek egyre gyakrabban írják a weboldalukon, hogy garantáltan a legjobb árat kínálják közvetlen foglalás esetén. Ez akár további motivációt jelent a vendégek számára, hogy közvetlenül foglaljanak.

Az új törvénymódosítás tehát lehetőséget ad a szálláshelyeknek, hogy közvetlen foglalások révén növeljék bevételeiket és versenyképességüket, míg a vendégek számára kedvezőbb árakat és feltételeket biztosítanak. 

Brüsszel átszabja az online szállásadó platformokat

Megszavazta az Európai Parlament az átlátható rövid távú bérleményekről szóló szabályokat. Az új regulák az európai szálláshelyek negyedét érintik. Bővebben itt olvashat erről.