Manapság a fapados légitársaságok egyre több olyan extra költséggel terhelik az utasokat – poggyász-díjak növelése, fizetős ülőhely-választás, jegyárba beépített extraprofit-adó –, amelyek következtében anyagilag lassan ugyanott tartunk, mintha hagyományos légi társaságokhoz foglaltunk volna. 

Cikkünkben most összegyűjtöttük a leghasznosabb praktikákat a bújtatott díjak kicselezésére és a villámakciók nyomon követésére. Kiss Róbert Richard turisztikai szakértő az algoritmus „átverésére” is elárulta saját praktikáit.

Rugalmas indulási időpont 

Nagyban megkönnyíti a dolgunkat az olcsó repülőjegyek halászatakor, ha rugalmasak tudunk maradni az utazási időpontját illetőleg. Ez lehetőséget ad arra, hogy a legkedvezőbb találatot kínálják fel a légitársaságok weboldalai, illetve az olyan ár összehasonlító oldalak, mint például a SkyScanner, a Repjegy.hu vagy az eSky.hu.

Érdemes a +/- 3 napos időtávlatban vizsgálni a feldobott járatlehetőségeket, avagy beállítani a flexibilis járatkeresés funkcióját. Továbbá a legtöbb fapados járat esetében az Árdiagram fül lenyitásakor megjelenik a következő 10-13 naptári nap ár szerinti megoszlása egy oszlopdiagrammon, így könnyedén kiválaszthatjuk a legolcsóbb opciót. 

Árriasztás és más okosságok 

Ha már megvan a számunkra szimpatikus úti cél és megközelítőleg leszűkítettük a tartózkodási időt, ám még nem választottuk ki a konkrét járatot abban reménykedve, hogy az árak várhatóan csökkenni fognak, nagy segítségünkre lehet a légi társaságok applikációjában beállítható árriasztó funkció, ami felhívja a figyelmünket a legjobb ajánlatokra. 

Csupán annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk az indulási repteret, az úti célt, illetve az időpontot, majd az applikáció a preferenciáink szerint e-mailben vagy telefonon

AZONNAL ÉRTESÍTÉST KÜLD AZ ÁRAK ESÉSEKOR AVAGY NÖVEKEDÉSEKOR. 

Wizz Airnél legfeljebb öt olyan járatra állíthatunk be árriasztást, amelyek érdekelnek bennünket, az értesítés következtében pedig gyorsan foglalhatnak, ha a viteldíjak hirtelen emelkedni kezdenek. 

Természetesen a hírlevelekre való feliratkozással, illetve a weboldalak alapos figyelemmel követésével is garantálhatjuk, hogy nem maradunk le a legfrissebb villámakciókról. A fapados légitársaságok továbbá gyakran szerződésben állnak egyes szállásfoglaló partnerekkel és további hűségpontokkal jutalmazzák azon utasokat, akik mindkét fél szolgáltatásait igénybe veszik. Például

A BOOKING.COM A FOGLALÁSI ÁR 5 SZÁZALÉKÁT WIZZ AIR HŰSÉGPONTOKKÉNT JUTTATJA VISSZA A VÁSÁRLÓHOZ, AMELYEKET KÉSŐBBI UTAZÁSOK SORÁN FELHASZNÁLHAT.

Mindemellett ha szerencsések vagyunk, az is előfordulhat, hogy az error fare jelenség következtében az algoritmus hibásan, rendkívül kedvező áron kalkulál számunkra árat és ad lehetőséget a hivatalos foglalásra, de ez szökő évben egyszer fordul elő. 

Poggyászok 

Szerencsére a poggyászok esetében is számos mód van arra, hogy a költségekkel zsoglőrködjünk. A legtöbb légitársaság ma már a kisbőröndök fedélzetre történő felviteléért is plusz díjat számol fel. Ezek az összegek sok esetben meghaladják a priority csomagok árát, amelyekkel nem csupán egy kézipoggyászt és egy kis bőröndöt vihetünk fel jóval kedvezőbb áron, hanem hamarabb is felszállhatunk a fedélzetre.

Ami a csomagolást illeti, kompressziós zacskók használatával csökkenthetjük a ruhák térfogatát, ezáltal rengeteg teret megspórolva. 

Jól válasszuk meg a repteret !

Az ajánlatok függenek attól is, hogy az adott városon belül melyik repülőteret jelöljük meg úti célként. 

Az átszálláson szintén rengeteget spórolhatunk, ha nem a kényelmi szempontból indulunk ki: míg Európán belül a legtöbb esetben gyorsan és közvetlenül repülhetünk a kívánt desztinációnkra, addig a sokórás Amerikába vagy Ázsiába tartó utazások során a közvetlen jegyárak közel dupla annyiba kerülhetnek, mit az egy vagy két átszállásos verziók.

Inkognitó-mód

Igaz, hogy az árak növekedhetnek, amennyiben többször keresünk rá ugyanarra a járatra, éppen ezért foglaláskor az inkognitó  (rejtett keresési) mód használata ajánlott mindazoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy az algoritmus profilozza őket a szakértő szerint.

Ellenben a cookie-k engedélyezése hasznos lehet abban az esetben, ha szívesen költünk az extra szolgáltatásokra, hiszen így még személyre szabottabb, az igényeinkhez igazodó találatokat kaphatunk

Stratégiák a rejtett költségek ellen

Amennyiben valaki rendszeresen ugyanannál a légitársaságnál vásárol extra szolgáltatásokat, akkor számára egy idő után az algoritmus felemeli a jövőbeli repjegyek árát.

A szakértő maga is tesztelte a jelenséget: két különböző laptopon rendelt ugyanazon társaságnál ugyanarra a járatra repjegyet, úgy, hogy az egyik esetében a felhasználó rendszeres vásárlója volt a légi társaságnak, a másik viszont első alkalommal vette igénybe a szolgáltatást. Míg utóbbinak olcsóbban, addig a rendszeres utazónak drágábban ajánlotta a járatot az adott rendszer. A magyarázat erre a szakértő szerint az, hogy 

AZ ALGORITMUS AZON VÁSÁRLÓKAT, AKIK FELADOTT POGGYÁSZT, KIVÁLASZTOTT ÜLŐHELYET, PRIORITY BESZÁLLÁST, ILLETVE EGYÉB EXTRA SZOLGÁLTATÁSOKAT VESZNEK IGÉNYBE, NEM TEKINTI ÁRÉRZÉKENYNEK, ÍGY SZÁMUKRA UGYANAZT A SZOLGÁLTATÁST DRÁGÁBBAN ÁRULJA.

Néha az olcsó a drágább 

Továbbá, ha összevetjük a fapados légi társaságok extra díjait, illetve a gyakran kevésbé jó fekvésű repterekről történő beutazás költségeit a városközpontokba, akkor néha anyagilag már ott tartunk, ahol egy hagyományos légitársaság esetében lennénk. Ez persze nem minden esetben igaz, és nem szabad elfelejteni, hogy a low-cost cégek olyan emberek számára tették elérhetővé a repülést, akik anno erről nem is álmodhattak.  

A szombat a kulcs 

A szakértő szerint is igaz, hogy nagyobb eséllyel találunk találunk akciós ajánlatot, ha a tartózkodás egy szombati éjszakát is lefed az adott városban. 

Mivel az utasok szombati tartózkodása alapján a légi társaságok azt feltételezik, hogy az utas szabadidős és nem pedig üzleti indok alapján tartózkodik a városban, az áraikat gyakran alacsonyabbra szabják (tekintettel a turisták magasabb árérzékenységére).

Bár manapság a szombat-kultusz a hagyományos légi társaságoknál gyakoribb jelenség, illetve az algoritmus is felülírhatja azt, mégis érdemes ezt a szempontot figyelembe venni az utazás tervezésekor.

A filléres utazásnak lassan befellegzik

Korábban egyszerű volt válaszolni arra a kérdésre, hogy mely időszakokban a legolcsóbbak a repülőjegyek és arra is, hogy átlagosan mennyibe kerül például egy londoni repülőjegy. Azonban ma már az algoritmusok korában ugyanannak az utazásnak az ára napi többször is változhat: lehet egy Londonba tartó utazás ára kétszázötvenezer és húszezer forintos is. 

Az árak hosszú távú alakulása kapcsán kijelenthetjük, hogy bár még mindig lehet olcsón repülni,  az újonnan egyre több helyen megjelenő extra-profit adóknak köszönhetően

a filléres utazások koncepciója – ami közgazdaságtanilag nem is értelmezhető, inkább csak mint reklámfogás – már a múlté. 

Mikor érdemes foglalni?

Ezt nehéz megjósolni, hiszen a folyamatos kereslet-kínálat függvényében változtatja az algoritmus a foglalási portálon azt, hogy éppen mennyibe kerül egy jegy, következtetésképpen optimális foglalási időpontról azért nem beszélhetünk, mert még az algoritmus sem tudja, hogy az adott úti célra az adott pillanatot követően épp hány érdeklődés vagy hány foglalás fog majd érkezni.

Bár máig általános igazság, hogy hónapokkal előre érdemes foglalni, főleg ha a nyári csúcs szezonban vagy az ünnepek alatt szeretnénk utazni.