A magyar miniszterelnök a közmédiának adott hétfői interjújában jelentette be a hírt, illetve a NATO honlapján is olvasható, hogy a NATO főtitkár és a kormányfő június 12-én, szerda 10:10-kor közös sajtótájékoztatót tart Budapesten. 

A jelek szerint a találkozót Orbán Viktor korábbi kijelentése indokolta, miszerint

DOLGOZNAK MÁR AZON A JOGI MEGOLDÁSON, HOGY HOGYAN LEHET ELÉRNI AZT, HOGY MAGYARORSZÁGNAK NE KELLJEN RÉSZT VENNIE A NATO TERÜLETÉN KÍVÜLI MISSZIÓKBAN.

A keretezés beleillik a kormánynak a választások előtt felerősített háború-ellenes retorikájába, amely szerint sem Európa, sem a NATO nem sodorhatja háborúba Magyarországot, azonban a jelen állás szerint egyik nemzetközi szervezet sem küld katonákat az ukrán frontra. 

Jens Stoltenberg valószínűsíthetőleg a Magyarországgal való együttműködés megkönnyítésére tesz majd kísérletet a látogatás során.

Továbbá az is kiderült, hogy Magyarország idén nem képviselteti magát elnöki szinten a NATO keleti szárnyának kilenc országának, a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján Rigában. Mivel Sulyok Tamás köztársasági elnök nem vesz részt az eseményen, így 2015 óta első alkalommal nem adnak ki az elnökök nevében zárónyilatkozatot sem. 

 A biztonsági erőfeszítések növekedését és az elhúzódó háborúra való felkészülést jól jelzi, hogy az Észak Atlanti Szövetség az Oroszországgal határos országok mentén drónfalat tervez felhúzni, valamint szárazföldi folyosókat nyit Európa szerte, hogy amerikai csapatokat juttasson az európai frontvonalra Moszkvával szemben egy esetleges nagy háború esetén. Az egyik útvonal Magyarországon is keresztül halad.