A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésen közölte, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása után

  • Grundtner Andrásra 53,
  • Karácsony Gergelyre 112,
  • Vitézy Dávidra pedig 395

érvényes szavazat érkezett, így 

Karácsony Gergely megőrizte előnyét, összesen 41 szavazattal szerzett többet.

Az eredményt a 16 tagú bizottság mindegyik tagja megszavazta.

Elutasították Vitézy indítványát

Az NVB emellett elutasította Vitézy Dávid indítványát arról, hogy a IV. és a VII. kerületben semmisítsék meg az eredményeket, és ismételjék meg a választást. A testület azzal indokolta a döntést, hogy

Vitézy nem tudta megfelelően alátámasztani az előterjesztését.

Karácsony Gergely vasárnap 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, azonban Vitézy Dávid megtámadta az eredményt, mert véleménye szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában.

Vitézy Dávid stábja szerint ezres nagyságrendű lehetett a szavazatvesztés amiatt, mert úgy érvénytelenítettek a voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be Szentkirályi Alexandra mellett.

Szentkirályi Alexandra két nappal a választás előtt lépett vissza Vitézy Dávid javára, így új szavazólapok nyomtatására már nem volt lehetőség, ebben az esetben ekkor a visszalépett jelölt nevét kell kihúzni a szavazólapról.

A kerületek azonban eltérő módon húzták ki a visszalépett fideszes jelölt nevét, Vitézy Dávidék meglátása szerint volt olyan kerület, ahol szinte láthatatlan vékonysággal történt meg ez, aminek jelentős hatása lehetett a választásra. Erre azonban a kerületeknek meg is volt a lehetőségük, mivel a választási eljárási törvény csak annyit ír elő, hogy a kiesett jelölt nevét ki kell húzni, azt azonban nem részletezi, hogy milyen színű és vastagságú tollal kell ezt megtenni.

A Nemzeti Választási Bizottság szerda esti ülésen úgy határozott, hogy elrendeli valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását, pénteken pedig ennek megfelelően újraszámolták mind a 24 592 érvénytelen szavazatot, amely után az NVB 17 órára hirdette meg a bizottsági ülését, amely azonban csak negyed 8-kor kezdődött el.

Mindeközben Karácsony Gergely 18 órára tüntetést hirdetett az Alkotmány utcába, amin a főpolgármester arról beszélt, hogy a késés alatt épp egy fideszes önkormányzatból beküldött szavazólapokon ment a vita.

Karácsony Gergely már korábban jelezte, hogy bármi is lesz a végeredmény, ő kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást.

Minden egy helyen az újraszámlálásról: ezen fog múlni az új főpolgármester személye

Összegyűjtöttünk mindent, amit jelenleg tudni lehet a főpolgármester-választás állásáról, kisokosunkból az összes felmerülő kérdésére választ kaphat.