A nyugati országok által Ukrajnának adott amerikai F-16-os vadászgépek egy részét a tervek szerint a határain kívüli légibázisokon helyezi el Kijev. Ezt Szerhij Golubcov, az ukrán légierő parancsnoka jelentette be június 10-én.
Van egy bizonyos számú repülőgép, amelyet biztonságos légibázisokon fognak tárolni, nem Ukrajnában, hogy ne legyenek célpontok itt. Ez lesz a tartalékunk, ha szükséges, a hibás repülőgépek cseréjére a rutin karbantartás során”

– mondta Golubcov, akit a Censor című ukrán kiadvány nyomán idézett az orosz Izvesztyija, hozzátéve, hogy az intézkedés lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy bizonyos számú vadászgépet folyamatosan repülésre készen tartsanak.

Golubcov jelezte, hogy 30-40 F-16-ost szállíthatnak Kijevbe. Véleménye szerint ez a szám növekedhet, mert szinte minden ilyen vadászgépet használó ország fokozatosan átfegyverzi légierejét az F-35-ös modellekre.

Hozzátette: nem minden Ukrajnának ígért repülőgép kerül közvetlenül az Ukrán Fegyveres Erőkhöz – néhány a nyugati országokban marad olyan kiképzőközpontokban, ahol az ukrán pilóták és más légiközlekedési személyzet képzését végzik.

Úgy kell tekinteni, hogy ezek a vadászgépek is Kijevhez tartoznak

– fűzte hozzá az ukrán légierő főnöke.

Konsztantyin Gavrilov, a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon az orosz delegáció vezetője az Izvesztyiával június 4-én folytatott beszélgetésében azt mondta, hogy Oroszország le fogja lőni az F-16-os vadászgépeket, amikor azok megjelennek Kijev közelében. Emlékeztetett arra, hogy ezeket a gépeket Norvégia, Belgium, Dánia és Hollandia szállítja át Ukrajnának.