Három héttel a fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést – írja az MTI a Hotnews.ro-ra hivatkozva. Nem tudni tehát, az ország hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül.

A bukaresti energiaügyi minisztérium más években már nyár végén kidolgozott egy tervet, amelyben pontosan meghatározta, milyen ipari fogyasztókat állítanak le, ha a megnövekvő energiaigény miatt gázhiány keletkezik a téli időszakban, most viszont Dan Dragan, a szaktárca államtitkára még októberben is csak a lehetséges forgatókönyvek tanulmányázásáról beszél.

A vészforgatókönyv nemcsak a leállítható fogyasztók listájából áll, hanem azt is meghatározza, milyen sorrendben, mekkora gázmennyiséget vonnak meg tőlük válság esetén. A korábbi években leállítható kategóriába sorolt – a gázszállításért emiatt eleve kevesebbet fizető – nagy ipari fogyasztók, mint például a marosvásárhelyi Azomures, vagy a bukaresti Interagro élelmiszeripari tröszt műtrágyagyárai már minimálisra csökkentették, vagy leállították a termelést.

A nagy ipari gázfogyasztók közül már csak a fővárosi Elcen és a Ploiesti-i Brazi hőerőmű működik. Előbbi szükség esetén áttérhet fűtőolajra, ami a környezetszennyezés jelentős növekedését eredményezné, utóbbit viszont csak leállítani lehetne, csakhogy ez az erőmű termeli a romániai villamosenergia-szükséglet 10 százalékát.

Bár a politikusok szerint nem lesz baj a télen, mert a tározók tele vannak, Ion Sterian, a román gázszállítási rendszerüzemeltető Transgaz vezérigazgatója szerint a fagyos téli napokon, Románia több gázt használ el, mint amennyit a gáztározókból és saját termelésből fedezni tud. A tározókból naponta legfeljebb 31-31 millió köbméter gázt lehet kiereszteni, a hazai termelés pedig napi 30 millió köbméter, a gázfogyasztás viszont egyes január-februári napokon a 70 millió köbmétert is meghaladhatja.

A hiányt külföldről kellene pótolni, Romániának viszont csak Oroszországgal van importszerződése. A Hotnews úgy tudja, az Azerbajdzsánnal folytatott tárgyalások eddig azért nem vezettek eredménye, mert Törökország magas árat kér a tranzitért.

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor