Tizenöttől harminc százalékos kedvezményt ígér a szerbiai kormány azoknak, akik takarékoskodnak a villanyárammal, de a valódi kedvezmény végül sokkal kevesebb lesz, legalábbis ami a számla végösszegét illeti - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A kedvezmény ugyanis csak az elhasznált energiára vonatkozik, a számlán található többi tételre nem.

Így sem a tévé-előfizetésre, sem a fogyasztási adóra, az áfára, de arra az illetékre sem, amit mindannyian a megújuló energiaforrások után fizet mindenki. A szerb kormány javaslata szerint a Szerbiai Villanygazdaság október és 2023 márciusa között adjon kedvezményt mindazoknak, akik takarékoskodnak az árammal.

A fele jön ki

A jelenlegi adatok szerint egy átlagos háztartás 400 kWh óra áramot használ el egy hónapban, ez 4372,06 dinárt (15 ezer forint) jelent egy hónapban. Ebből az összegből az elfogyasztott elektromos energia tétel 2.831,01 dinárt (9800 forint) tesz ki - erre vonatkozik a kedvezmény.

Tehát, amennyiben erre a fogyasztásra számítjuk a 15 százalékos kedvezményt, akkor a végösszeg 3947,41 dinár lesz, vagyis reálisan 9,71 százalékkal csökken majd.