A Kongói Demokratikus Köztársaság hivatalos szervei megerősítették, hogy az Ebola-vírussal fertőzött betegeket találtak az országban. Felix Numbi egészségügyi miniszter a BBC-nek elmondta, hogy két személy esetén megerősítették az esetek több mint felében halállal végződő betegség tényét, 13 ember pedig már életét vesztette egy "ismeretlen" fertőzésben.

A miniszter szerint az esetek az ország egy elszigetelt részén történtek, továbbá a vizsgálatok szerint a Nyugat-Afrikában pusztító kórokozótól eltérő vírustörzs terjed Kongóban. A kormány karanténzónát jelölt ki a fertőzés tovaterjedésének megakadályozása céljából. Ez arra hivatott, hogy 100 kilométeres sugarú körben tartsa a betegség terjedését.

Numbi beszámolója szerint ez a hetedik Ebola-járvány Kongóban a kórokozó 1976-os felfedezése óta. Ugyanakkor az év elején kezdődött fertőzések először törtek ki Nyugat-Afrikából. Az egészségügyi miniszter szerint a helyzet pontos felmérésére érdekében további teszteket végezne.

Több orvos és ápoló kell!

A hét végén Sierra Leonéban, az egyik olyan országban, amelyben hónapok óta küszködnek az Ebolával, törvényben rögzítették, hogy köztörvényes bűncselekmények számít az megfertőződött betegek elrejtése. Két év börtönnel néz szembe, aki nem adja ki megbetegedett családtagját.

Elefántcsontpart, Gabon, Szenegál, Kamerun és Dél-Afrika követve Sierra Leone, Libéria és Guinea példáját lezárta a határait, hogy elejét vegye a kór behurcolásának. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ennek semmi értelme, mert mindig maradnak olyan ellenőrizetlen határszakaszok, ahol átjuthatnak az emberek.

Egy Ebolával fertőzött brit állampolgárt vasárnap a királyi légierő gépén Nagy-Britanniába szállítottak orvosi kezelésre. Becslések szerint a hét végéig 2615 ember fertőződött meg a járványban, közülük 1427-en haltak meg. A WHO a hét végén közölte, hogy szakértőinek megítélése szerint idén már nem tudják megfékezni a kórokozó terjedését. Több orvosra és ápoló személyzetre lenne szükség.