Az étolaj ára drámai mértékben nőtt Indonéziában annak ellenére, hogy a délkelet-ázsiai ország a pálmaolaj legnagyobb termelője a világon. 

A pálmaolajat szinte minden élelmiszer gyártásánál használják térfogatnövelőként, de rengeteg kozmetikumban is megtalálható. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslései szerint az ország idén összesen 77 millió tonnát termel. Indonézia eddig a világ keresletének 60 százalékát fedezi, míg Malajzia 25 százalékos piaci részesedéssel a második helyen áll.

Indonézia január végén bevezette, majd márciusban feloldotta a pálmaolaj kivitelének korlátozását, ez pedig történelmi csúcsra emelte a nyersanyag világpiaci árát és a belföldi ellátás biztosítására hozott intézkedések a globális piacokat teljesen felborították - írja a Der Standard.

Az étolaj átlagára 19 800 rúpia volt literenként az áprilisi exporttilalom előtt, utána 17 200 és 17 600 rúpia körüli értékre esett literenként. Mielőtt a pálmaolajra vonatkozó exporttilalom feloldásáról szóló döntés megszületett volna, azt tervezték, hogy az ár 14 ezer rúpiára (nagyjából 0,90 euróra) csökken.

Az indonéz kormány lépése ugyan hasznos volt a hazai fogyasztók elégedetlenségének enyhítése szempontjából, de sok kormányt bajba sodort. Pakisztán vezetése például válságbizottságot hozott létre a pálmaolaj-ellátás biztosítására és azt kérte a jakartai kormánytól, hogy ígérje meg, május vége előtt újraindítják a külföldi szállításokat.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, Magyarországon az árstop miatt egyelőre a fogyasztók nem érzik, hogy az étolajárak emelkednek, de az ellátási nehézségeket már tapasztalhatják: néhány boltban készlethiányt láthatnak.

Európában több országban akadozik az ellátás, és alkalmanként időszakosan üresen maradnak az étolajos polcok. Ukrajna és Oroszország komoly szereplők a növényiolaj-piacokon, de a háború miatt most jelentősen visszaesett az exportjuk.