Indonézia április 28-án további értesítésig gyakorlatilag betiltotta a pálmaolaj exportját. Akkor Joko Widodo elnök bejelentette, hogy a szárnyaló belföldi árak megfékezése érdekében tesznek így az étolajak legfontosabb helyettesítő terméke esetében. A pálmaolajat szinte minden élelmiszer gyártásánál használják térfogatnövelőként, de rengeteg kozmetikumba is belekerül.

Mindez tetézte az amúgy is súlyos alapanyaghiány válságot az étolajak piacán: miután Oroszország és Ukrajna a legfontosabb olajnövény-termesztők, a háború miatt ellátási válság alakult ki. Erre jött rá az Európát sújtó aszály és hőség, ami miatt katasztrofálisan rossz termés várható.

Indonézia eltörölheti az exporttilalmat

Most viszont Indonézia megkegyelmezhet a világnak. Az ország kereskedelmi minisztere pénteken kijelentette, hogy minisztériuma fontolóra vette a pálmaolaj exportjára vonatkozó belföldi értékesítési követelmény eltörlését, mivel a növényi olaj magas készletei megakadályozzák a pálmaolaj árának emelkedését. Ez lényegében az export újraindítását jelentheti – derül ki a Reuters beszámolójából.

Zulkifli Hasan miniszter újságíróknak elmondta, hogy megvitatja az ötletet a pálmaolaj-termelő vállalatokkal, és eltörölheti az exporttilalmat, ha azok továbbra is elkötelezettek az otthoni étolajellátás bőséges fenntartása mellett.

Mindez a széleskörű élelmiszeripari felhasználás miatt azt jelentheti, hogy rengeteg termék – köztük sajtók, konzervek, margarinok, csokoládék – ára csökkenhet.