Az oroszok majdnem 80 százaléka úgy véli, hogy Oroszország és a Nyugat barátok és partnerek lehetnek - idézte a Moscow Times az utolsó független ottani közvélemény-kutató cég, a Levada Center felmérését. A közvélemény-kutatásban megszólalók 67 százaléka, tehát bő kétharmada szerint Oroszországnak partnerként, 11 százalékuk szerint barátként kellene kezelnie a nyugati országokat. Csak a megkérdezettek három százaléka látja a feleket ellenségnek és 16 százalékuk véli úgy  hogy riválisok.

Az oroszoknak jobb véleményük van az Európai Unióról, mint az Egyesült Államokról. Az előbbiről 49 százalékuk gondolkodik pozitívan, míg az utóbbiról 42 százalékuk. Negatív benyomása az előbbiről 37, az utóbbiról 46 százalékuknak van. A NATO-val kapcsolatban a megkérdezett 61 százaléka szerint a katonai szövetség tagországiban élőknek nem kell félniük Oroszországtól, és 44 százalékuk szerint Oroszországnak nem kell félnie a NATO-tagországoktól.

Az oroszok belefáradtak abba, hogy kormányuk konfrontatív külpolitikát folytat, nincs kedvük hozzá, hogy folyton harcoljanak valakivel, mintha egy lövészárokban lennének - véli Karina Pipia, a Levada szociológusa. Oroszország viszonya a Krím félsziget 2014. tavaszi bekebelezése után romlott meg a Nyugattal.

Érdekesség, hogy mindeközben azok aránya, akik negatívan vélekednek Kínáról 2019 novemberéhez képest hat százalékponttal, 24 százalékra nőtt, míg akik pozitívan, azoké 72-ről 65 százalékra csökkent. A közvélemény-kutató intézet elemzői ezt a koronavírus-járvánnyal magyarázzák.