A mali kormány "hivatalosan tagadja azokat az alaptalan állításokat", amelyek szerint "állítólag egy biztonsági magáncég alkalmazottjait vonultatták volna fel Maliban" - áll a kabinet által péntek este kiadott közleményben.

A kormány független bizonyítékokat követelt, és "hangsúlyozta, hogy az európai kiképzőkhöz (EUTM) hasonlóan orosz kiképzők is jelen vannak Maliban a védelmi és nemzetbiztonsági erők műveleti képességeinek fokozása céljából".

Mintegy tizenöt nyugati hatalom jelentette be csütörtökön közleményben, hogy Moszkva segítségével a Wagner orosz félkatonai szervezet fegyvereseket felvonultatott fel Maliban. A közös közlemény aláírói - közöttük Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Kanada - bírálták Oroszország érintettségét a Wagner csoport fegyverzete és zsoldosai Maliba történő felvonultatásához nyújtott támogatásban.

A közleményben - amelyet Belgium, Dánia, Észtország, Olaszország, Litvánia. Norvégia, Hollandia, Portugália, Csehország, Románia és Svédország is aláírt - felszólítják Oroszországot a térségben tanúsítandó felelős és konstruktív magatartásra". A Szijjártó Péter vezette külügy egyelőre nem szólalt meg az ügyben, pedig októberben bejelentették, hogy magyar katonai kontingenst küldenek az afrikai országba.

Egy nevének elhallgatását kérő francia kormányilletékes szerint orosz katonai szállítógépek érkeznek rendszeresen Maliba, ahová gyakran látogatnak a Wagner középvezetői és az orosz magáncéghez közel álló orosz geológusok is ténykednek az országban.

Maliban a francia csapatok mellett a mintegy 600 tagú, a fenti országokat tömörítő Takuba fedőnevű európai uniós különleges alakulat és az ENSZ körülbelül 2200 békefenntartója is segíti a szélsőségesek elleni fellépést.

Maliban 2012 óta tevékenykednek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatban álló dzsihadista csoportok, állandósultak az "önvédelmi milíciák" által elkövetett erőszakcselekmények és a kormányerőket is visszaélésekkel vádolják.

A 2020-as bamakói katonai hatalomátvétel nem csökkentette az erőszakspirált.