A Reuters által megkérdezett elemzők 0,3 százalékos csökkenésre számítottak a júliusi 1,0 százalékos növekedés után.

Az energiatermelés 2,1 százalékkal, a fogyasztási cikkek előállítása 2,0 százalékkal, a félkész termékeké pedig 1,3 százalékkal csökkent, míg a tőkejavak termelése 0,8 százalékkal kúszott feljebb - írja az MTI.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban stagnált Olaszország ipari termelése augusztusban. Elemzők 0,7 százalékos csökkenést vártak a júliusi 7,2 százalékos ugrás után.

Júliusban még az ötödik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés éves szinten az euróövezet harmadik és egyben a világ kilencedik legnagyobb gazdaságában, de a márciust megelőző 24 hónap mindegyikében csökkenést jegyeztek fel. Az augusztusi adatok nagyon csalókák lehetnek a trendek megítélésében, mivel a nyári szabadságok miatt sok gyár zárva van, és az adatok szezonális kiigazítása a szokásosnál nehezebb.

Június-augusztusban 1,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző három hónaphoz képest, az év első nyolc hónapjában pedig 2020 január-augusztusához képest szezonális kiigazítással számolva 16,1 százalékos növekedést mértek.

Olaszországban az ipari termelés általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP).

A koronavírus-járvány által dominált 2020-as év egészében 8,9 százalékkal zuhant az olasz gazdaság teljesítménye, a második világháború óta nem volt ilyen súlyos a visszaesés. Az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, szezonálisan kiigazítva pedig 11,4 százalékkal esett vissza 2020-ban.

Az idei első negyedévben 0,2 százalékkal, a második negyedévben pedig már 2,7 százalékkal nőtt a GDP az előző három hónaphoz képest.

Az olasz kormány arra számít, hogy idén 6 százalékkal, jövőre pedig 4,7 százalékkal nő a gazdaság, a költségvetés hiánya pedig idén a GDP 9,4 százalékára, jövőre pedig 5,6 százalékára rúg majd.

Olaszország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozik. Eddig több mint 4,7 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és a járványhoz köthető elhalálozások száma meghaladja a 131 ezret.