Franciaország-szerte súlyos jégeső és heves viharok sújtották a gazdaságokat a hétvégén - közölte hétfőn a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (FNSEA), míg olaszországi kollégáik az aszály terméshozamra gyakorolt hatására figyelmeztettek – írja a Reuters nyomán az Alarabiya News.

A jégeső, az erős szél és a szakadó eső Franciaország közel 65 megyéjében okozott károkat, amelyek a búzát, valamint a gyümölcs- és szőlőültetvényeket érintették - áll az FNSEA közleményében.

"A károk nagyon jelentősek, egyes gazdaságoknál a termés 100 százalékát érintette a kár" - áll a közleményben.

Franciaországban, a világ negyedik legnagyobb búzaexportőrénél közeledik a búza betakarítása.
Észak-Olaszország olyan régióit, mint Piemont, Valle d'Aosta és Trentino Alto Adige szintén sújtották a viharok, de Olaszországban a fő gondot az aszály jelenti, mivel az előrejelzések szerint az ország nagy részén újabb egy hétig magas hőmérséklet várható.

A Coldiretti mezőgazdasági lobbi szerint Olaszországban 2022-ben eddig a szokásos csapadékmennyiségnek csak a fele hullott, a kiesett termelés költségét közel 1 milliárd euróra becsülik, és azt mondták, hogy a Pó-síkságot sújtotta a legsúlyosabban.

"A leginkább érintett termény a rizs, amely termőterületének 10 000 hektárja pusztult el, és az összes többi gabonaféle, a búzától a kukoricáig, a terméshozamcsökkenéssel zárja az idei szezont" - mondta a Coldiretti a Reutersnek adott nyilatkozatában.

A nyugat-európai búzatermés károsodása növelheti a nyomást a már amúgy is feszült globális kínálatra, ami Oroszország ukrajnai inváziójának köszönhető, ami felhajtotta az árakat, mivel mindkét ország jelentős búzatermelő.