Élelmiszerbiztonsági, és környezetvédelmi kockázatokra hívja fel jelentésében a figyelmet az Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD).

A gazdasági kilátások jelentős bizonytalansággal és jelentős lefelé mutató kockázatokkal járnak. Ezek közé tartozik a további élelmiszer- és energiaár-emelkedés lehetősége, amely sok embert szegénységbe taszíthat, valamint a gázhiány lehetősége a tél előrehaladtával az északi féltekén. Az energiafogyasztás csökkentése és az ellátási források diverzifikálása kritikus fontosságú lesz a hiány elkerülése érdekében, ami felhajtaná a globális energiaárakat, rontaná a bizalmat, és valószínűleg rontaná a pénzügyi feltételeket, valamint a vállalkozások részéről a gázfelhasználás átmeneti kényszerű csökkentését tenné szükségessé.

Ezek a sokkok együttesen több mint 1,25 százalékponttal csökkenthetik az európai gazdaságok növekedését 2023-ban, és több mint másfél százalékponttal növelhetik az inflációt. Ez számos országot egész éves recesszióba taszítana 2023-ban, miközben a GDP növekedése 2024-ben is gyengülne.

Romlanak a bizalmi kilátások

Mint azt a jelentés ismertetésekor Álvaro Santos Pereira vezető közgazdász részleteiben kifejtette,
drágulnak az élelmiszerek, miközben minden kimutatás szerint a jövőbe vetett üzleti bizalmi mutatók (BMI) lefelé haladnak.

Összességében kijelenthető, hogy magas az infláció, miközben szinte mindenhol jelentős munkaerőhiány van, ami a bérek felhajtását jelenti. Ez egyben további árfelhajtással és a jövőben még markánsabban lecsapódó veszélyekkel jár, ezért nagyon fontos, hogy együttműködjön a jelen helyzeteben is a költségvetési és a jegybanki politika.

Értjük, hogy ebben a helyzetben a politikai döntéshozatal nehéz ügy

- mondta kérdésünkre Pereira. Az infláció megfékezéséhez szükséges monetáris politikai szigorítások szükségesek, ezek egyeben pont a legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegeknek ártanak a legjobban, akiket költségvetési támogatással segíteni kellene az államnak.

Utóbbi kifejezetten kerülendő, lévén ez is csak az infláció felhajtását és a további távlati gazdasági veszélyeket vetíti előre az OECD szakértője szerint.

Nagyon fog fájni?

Az OECD szerint a következő időszakban nagyon súlyos nehézségekkel kell szembenézni a fejlett és a fejlődő gazdaságokban egyaránt.

Ha hideg tél lesz, baj van.

Nagyon jó, hogy Európában a tárolókapacitások feltöltése jól halad, de ennél sokkal nagyobb az igény – mondta Pereira.

Van olyan forgatókönyv is, hogy 50 százalékkal felmegy a földgáz ára, 10 százalékkal az olaj, és ennek megfelelően a műtrágya is, ami ismét az élelmiszerválság lehetőségéhez járul hozzá.

Recessziós forgatókönyv léphet ilyenkor életbe Európa esetében. Az OECD szerint az infláció visszafogása érdekében le kell zárni a támogatási programokat,

Nagyon nehéz idők elé nézünk, és nagy árat fizetünk a háborúért

- mondta Pereira, aki kiemelte, hogy ebben a helyzetben a gazdasági növekedés lassulását is fel kell vállalni.

Rákérdeztünk arra is, hogy látnak olyan extrém eseteket, hogy egyes államok az államcsőd veszélyével néznek szembe vagy hasonló veszélyekkel szembenézve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támaszára szorulnak. Erre Pereisre azt mondta: 

Hogy számítunk még több ilyen esetre? Minden valószínűség szerint igen.