A ciprusi nagybetétesek - közöttük nagy számban oroszok - akár 60 százalékát is elveszíthetik a legnagyobb ciprusi bankban elhelyezett 100 ezer euró feletti befektetéseiknek a Ciprusnak nyújtott EU/IMF pénzügyi mentőcsomag feltételeinek megfelelően.

"Rendkívül sajnálatos dolog, ha orosz polgárok is elveszítik a pénzüket, de a kormánynak nem áll szándékában bármit is tenni ez ellen" - idézi az Interfax hírügynökség Suvalov miniszterelnök-helyettes egy vasárnap esti tévéinterjúban tett kijelentését.

Amennyiben azonban valamely állami érdekeltségű orosz nagyvállalatot jelentősebb veszteség érne emiatt, az egyedi alapon külön elbírálás alá eshet - tette hozzá. "Hajlandóak vagyunk konkrét eseteket megvizsgálni, de csak nyilvánosan, transzparens módon és csak itthon, Oroszországban. Ehhez nem szükséges bármiféle segítséget nyújtani Ciprusnak" - mondta Igor Suvalov az interjúban.

A Morgan Stanley befektetési bank kimutatása szerint Ciprus az egyik legnagyobb köztes állomása az Oroszországba irányuló és az onnan kivont tőkének, beleértve a közvetlen külföldi működő tőke befektetéseknek és pénzügyi hiteleknek az egy negyedét is.