Angela Merkel hosszú alkonya címmel tudósított a francia Le Monde a német kancellár bejelentéséről, hogy fokozatosan visszavonul a politikából - derül ki az MTI lapszemléjéből. A konzervatív Le Figaro szerint Merkel megkezdte távozása előkészítését, míg a baloldali Libération úgy a vég kezdetéről írt.

A Le Monde szerint Merkel számára a pillanat stratégiailag nem rossz, pártja, a konzervatív CDU decemberi hamburgi kongresszusa előtt a jelölteknek marad elég idejük felkészülni a pártvezetésre. Azzal pedig, hogy kancellár marad a mandátuma végéig, időt ad a két nagy koalíciós pártnak, a CDU-nak és a szociáldemokrata SDP-nek, hogy úgy szervezze magát újra, hogy közben "a Merkel-szörnnyel - aki ellen nem lehet választást nyerni - ne kelljen szembenéznie".

A konzervatív Le Figaro is úgy vélte, hogy a törékeny kormány élén Angela Merkel időt akart nyerni. Az a célja, hogy még három évig maradhasson, miközben megkezdődtek a spekulációk a koalíció széteséséről. A Libération szerint Merkel távozása bejelentésével elkerült egy esetleges megalázó puccsot a párton belül.

Ez lehet, az is lehet

A Politico szerint elképzelhető, hogy a kancellár kitölti 2021-ig tartó mandátumát, de az is, hogy megbuktatják időközben. Nem szabad alábecsülni Merkel "stratégiai érzékét, hátborzongató hatalmi politikai tehetségét és könyörtelenségét", azonban, "ha a vezér megsérül, a farkasfalka tagjai keresni fogják a hatalomátvétel lehetőségét".

A The Wall Street Journal európai kiadásában arról írtak, hogy Angela Merkel visszaszorulása tükrözi a német és az európai politika széttöredezését, melyet a periférián elhelyezkedő pártok megerősödése kísér a jobb- és a baloldalon egyaránt.

A Financial Times szerkesztőségi cikke úgy fogalmazott, hogy Angela Merkel német kancellárként erőteljes és stabilizáló hatást gyakorolt, és Európa számára létfontosságú, hogy Németország megőrizze ugyanezt a befolyást Merkel távozása után is.

Nincs visszaút

Angela Merkel hosszan tartó és rendezett búcsút venne a politikától - írja a wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál szerkesztője, Aleksandra Rybinska. A cikkíró úgy látja, hogy gyorsan elveszíti a pártja feletti ellenőrzést az a kancellár, aki egyúttal nem áll az adott tömörülés élén. Ezért nincs semmi garancia arra, hogy a CDU nem lázad fel a meggyengült kancellár ellen.

Szerinte a CDU/CSU hanyatlása megállíthatatlan, a CDU vezetésének lecserélése, illetve Merkel lassú távozása mit sem változtat ezen. Nincs visszaút, a német belpolitikában végérvényesen elmúlt a stabilitás időszaka.

Dörzsölhetik a tenyerüket?

A Kommerszant című orosz gazdasági lap szerint a túlzott toleranciája által tönkretett Merkel távozása után Németország jobbra fog tolódni. A kancellár helyébe elvileg egy kevésbé átideologizált, pragmatikus jobboldali politikus léphet, ami akár hasznára is válhatna az orosz-német kapcsolatoknak. Ugyanakkor a kommentár emlékeztetett arra, hogy Moszkva hasonló várakozásokkal tekintett Donald Trump amerikai elnök megválasztása elé is, de csalódnia kellett.

Az is lehet, hogy a diplomatikus és kompromisszumra kész Merkel helyébe olyan politikus lép, aki nyomást gyakorol, akivel nem lehet megállapodni - lamentál az orosz lap. Nem világos, hogy a kancellár utódai ugyanúgy ellen tudnak-e majd állni az Egyesült Államoknak, ahogyan azt Merkel teszi Trumppal szemben.

A fotó forrása: Tobias Schwarz/AFP