Angela Merkel szerdán a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében hangsúlyozta: Németország legkésőbb 2012 végéig megállapodást akar elérni a 2014-2020-as közös költségvetésről. A gyors megállapodás azért fontos, mert az államháztartási konszolidáció terhe alatt számos tagország kizárólag az uniós forrásokból tud beruházásokat végrehajtani, és a projektek tervezését időben el kell kezdeni.

Merkel szerdán jelezte először, hogy kétségei vannak a csütörtök este kezdődő uniós csúcs sikerét illetően. "Nem tudom, hogy eljutunk-e a konkrét megállapodásig" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Németország a megegyezést pártolja, "de ha szükséges, akkor a következő év elején újabb csúcstalálkozó lesz" Brüsszelben.

A német kancellár az előző héten Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott berlini megbeszélését követően kijelentette: Németország a legnagyobb nettó befizető, ezért akár azt is lehetne gondolni, hogy nem feltétlenül érdeke a megállapodás, de az új tartományok - a volt NDK területei - továbbra is részesülnek egyebek között a strukturális költségvetési alapok forrásaiból. Németország azonban nem csak ezért törekszik a megállapodásra a büdzsé ügyében, hanem azért is, mert valamennyi tagállamnak ez a jó, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben - tette hozzá.

A Bundestagban elmondott szerdai beszédében Merkel hangsúlyozta: nem lehet arra számítani, hogy az euróövezeti válság egyhamar véget ér. Nagy a vágyakozás a gyors megoldás iránt, de "Európa továbbra is nagyon súlyos helyzetben van és problémáit nem lehet egy vagy két év alatt kezelni".