Megszigorította Németországra vonatkozó utazási tanácsait az Egyesült Államok külügyminisztériuma, amely arra figyelmeztet, hogy továbbra is nagy a terrortámadások veszélye a németeknél.

Az amerikai lapok által közölt felhívásban az áll, hogy az utazóknak május elseje után ajánlott a „fokozott óvatosság”, mivel az amerikai kormány a kockázati besorolásban felminősítette Németországot a 4-ből a 2. szintre.

Bárhol lecsaphatnak a támadók

A terroristák turisztikai üdülőhelyeket és közlekedési csomópontokat vehetnek célba. Gyakran figyelmeztetés nélkül is lecsaphatnak, célba vehetik az amerikai és nyugati állampolgárokat a világ minden táján – idézi a Berliner Zeitung az USA külügyi figyelmeztetését, amely szerint a tömegek támadásához éles vagy nem hagyományos fegyvereket, és egyszerűbb módszereket, például járműveket is használhatnak.

A szélsőségesek piacokat, bevásárlóközpontokat, iskolákat, repülőtereket, önkormányzati és más közintézményeket is megcéloznak, illetve szállodákat, klubokat, éttermeket, továbbá istentiszteleti helyeket, parkokat és a jelentősebb sport- és kulturális eseményeket – sorolják a közleményben

Az utazóknak azt tanácsolják, hogy készítsenek cselekvési tervet és azonosítsák azokat a biztonsági területeket, ahová elmenekülhetnek, ha incidens történik.

A New York Post szerint Németország az egyetlen európai ország, amelyre 2024-ben az Egyesült Államok fokozott utazási figyelmeztetést adott ki, kivéve a Moldovával határos Ukrajnát, amely az Oroszországgal folytatott háború miatt ugyancsak a második kockázati szinten van.

Kanada és az Egyesült Királyság is figyelmeztet

Március végén Kanada is új biztonsági utasításokat adott ki Németország kapcsán, az állampolgáraiknak azt javasolják, hogy „nagyfokú körültekintéssel járjanak el”.

Az Egyesült Királyság külföldi utazási tanácsaiban is hivatkoznak az elmúlt években Németországban történt terrorcselekményekre. Például a 2020-ban Drezdában elkövetett késes támadásokra, valamint a hanaui bárokban történt tömeges lövöldözésre, amely nyolc ember életét követelte, és azt is felidézik, hogy 2019-ben két embert agyonlőttek egy zsinagóga közelében Halle városában.

Korábban a német politikusok megerősítették, hogy az iszlamista támadások veszélye valós az országban, sőt, a közel-keleti konfliktus eszkalációja óta „nagyobb, mint korábban”.

A terrorveszélyt a szövetségi kormány is akutnak minősíti. Nancy Faeser (SPD) belügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy az Iszlám Állam és néhány szétszakadt csoportja jelenleg a legnagyobb iszlamista fenyegetés a németeknél. 

Fokozott készültség a foci Eb-re

A tengerentúli óvatosság az Európába készülő nyaralók mellett minden bizonnyal a sportrajongóknak is szól a június 14-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság miatt, amelynek során több mint ötven meccset játszanak tíz német városban.

Az egy hónapos eseményre hetek óta nagy erőkkel és határokon átívelő, különleges intézkedésekkel készülnek a biztonsági hatóságok.

A belügyminiszter korábban közölte: a szövetségi rendőrség megvédi a német határokat, a repülőtereket és a vasúti forgalmat, nem csak a terroristáktól, hanem a futballhuligánoktól is, a hatóságok "nagyon éberek".

Emellett védik a hálózatokat a kibertámadásokkal szemben, és felkészülnek az esetleges dróntámadásokra is.

Erről a Kurier azt írja, hogy biztonsági szakértők szerint a stadionok, de a szurkolói zónák is lehetséges támadási célpontoknak számítanak – szerintük a drónok robbanóanyagot dobhatnak a szurkolókra. Öt különösen veszélyeztetett ország van, köztük Németország mellett Ausztria.