Víz alatti expedíció indult egy, a Karib-tengeren több mint 300 éve elsüllyedt spanyol hajó után kutatva. A San José néven ismert galleon gyakran a hajóroncsok Szent Gráljának nevezik, rakománya dollármilliárdokat érhet.

A kincsekhez való jogok azonban a mai napig heves viták tárgyát képezik.

A CNN emlékeztet: a kolumbiai kormány által, 2015-ben felfedezett San José volt a spanyol flotta akkori zászlóshajója és legnagyobb hajója - a delfinekkel díszített bronzágyúi alapján sikerült beazonosítani. Kolumbia azonnal igényt gyújtott be rá, mondván a víz alatti öröksége része; így az ország alkotmányára hivatkozva mondta ki, hogy köteles a hajót és annak összes elsüllyedt tartalmát megvédeni és megőrizni. 

Történ mindez azután, hogy egy amerikai befektetőcsoport, korábban azt állította, hogy már 1981-ben megtalálta a hajóroncsot, ám a kolumbiai kormány nem volt hajlandó egyezkedni. Hosszú évek pereskedése után végül a galleont a Kolumbia tulajdonává nyilvánították,

amely hétpecsétes titokká minősítette a roncs pontos helyét.

Csupán annyi tudni biztosan, hogy az valahol Cartagenától délre, a Barú-szigetnél található.

Ez a háromárbocos, 62 ágyús hajó aranyat, ezüstöt, smaragdot és más értékes árukat szállított amelyek a perui Potosi bányáiból származtak és szokás szerint ebből akarták finanszírozni a spanyol király háborús erőfeszítéseit. Hatszáz emberrel a fedélzetén 1708. június 8-án, a spanyol örökösödési háborúban a brit hajókkal vívott csatában süllyedt el. A tenger fenekén mostani számítások szerint nagyjából 17 milliárd dollárnyi (azaz 6000 milliárd forintnyi) kincs heverhet. 

17. századi spanyol gálya, az
Egy 17. századi spanyol galleon másolata a Szajnán
Kép: AFP, Loic Venance

A friss bejelentések alapján először csak a roncsot fogják végre rendesen feltérképezni.  A Kolumbiai Antropológiai és Történeti Intézet (ICANH) szerint az első expedíció eredményei viszont megnyithatják az utat a következő expedíciók számára, amelyek viszont már egyértelműen a hajóroncsból származó régészeti anyagok feltárását és begyűjtését szolgálják.