Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, sőt, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket. A szakértő erről az ATV Egyenes beszédében fejtette ki véleményét, amit az Index szemlézett.

A kutató reagált Elon Musk szavaira, aki szerint egy éve van az emberiségnek, ugyanis a mesterséges intelligencia már jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél. 

Elon Musk: Egy éve van az emberiségnek

A milliárdos feltaláló szerint a mesterséges intelligencia már jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél.
Részletek minderről ITT

Keleti Arthur szerint a kérdés azért is érdekes, mert gazdasági vonatkozásai vannak, például a Microsoft és az OpenAI között van egy megállapodás, hogy abban az esetben, amint az OpenAI eléri ezt a bizonyos szintet, akkor a kettejük kapcsolata legalábbis a szerződés szerint megszűnik.

A szekértő elmondása szerint ahhoz, hogy egy mesterségesintelligencia-rendszert normálisan tudjunk használni, az kell, hogy egyfajta önállósággal ruházzuk fel. 

OLYAN ÖNÁLLÓSÁGGAL, AMIVEL EGY EMBER IS RENDELKEZIK, KÜLÖNBEN NEM TUDJÁK VÉGREHAJTANI A FELADATUKAT. 

Vagyis teljesen életszerű Elon Musk félelme, hogy ebből gond lehet. 

Nagyjából a mesterségesintelligencia-kutatók 10-20 százaléka gondolja, hogy ez elvezet majd ahhoz a bizonyos Terminátor-helyzethez, amit a filmekben már láttunk

– fogalmazott Keleti Arthur, aki

AZ IGAZÁN NAGY VESZÉLYT ABBAN LÁTJA, HOGY BÁR EZEK A RENDSZEREK NAGYON HASONLÓAN MŰKÖDNEK HOZZÁNK, NINCSENEK TESZTJEINK ARRA, HOGY MEG TUDJUNK ARRÓL GYŐZŐDNI, HOGY MIT GONDOLNAK VALÓJÁBAN. 

Óvatosan a Metával!

Keleti Arthurt a Meta új mesterségesintelligencia-funkcióiról is kérdezték, mivel a vállalat már Magyarországon is elkezdte elérhetővé tenni a saját mesterségesintelligencia-szolgáltatását, ami személyes adatainkat kívánja felhasználni.

A Meta arra hivatkozva kezdett el adatokat kérni a felhasználóktól csütörtök hajnalban, hogy betaníthassa saját mesterséges intelligenciáját. A Meta az üzenetben arról tájékoztatott, hogy rövidesen erre a régióra is „kiterjeszti” a platform azon funkcióit, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek.

Keleti Arthur azt ajánlja, hogy ezt ne fogadjuk el.