Bár a politika hüvelykujj szabálya szerint az a vezető, akik már csak előre meghatározott ideig marad a helyén, béna kacsa, Angela Merkel - aki legkésőbb a 2021-es németországi választások után visszavonul a politikából - még sok mindent tehet, amivel megteremti hagyatékát - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája. A cikkíró emlékeztet rá, hogy számtalanszor óvta olvasóit a német kancellár lebecsülésétől, s bár a jelenlegi helyzet más, mint az edddigiek, továbbra is úgy véli: hibázik, akik leírja Merkelt.

A kancellár azt mondta a politikai jövőjéről tartott sajtótájékoztatón, hogy már a nyár elején eldöntötte, hogy a most ismertetett forgatókönyvet fogja felajánlani párttársainak: átadja a CDU vezetését, de kitöltené kormányfői mandátumát a következő választásokig. Nem magyarázta meg, miért említette ezt, de érdemes elgondolkodni azon, mit tervezhet. Lehet, hogy rá akar cáfolni a róla kialakult képre, miszerint végtelenül óvatos, és ezúttal kifejezetten vállalná a kockázatos lépéseket.

Nincs hagyatéka

Sokszor említik vele kapcsolatban, hogy hosszú kormányzása ellenére még nincs saját politikai hagyatéka. Kiemelkedő kezdeményezéseit másoktól vette át. Eredetileg a Zöldek követelése volt a németországi atomerőművek leállítása, amit a 2011. tavaszi fukusimai atomerőmű-katasztrófa után felkarolt. A szociáldemokraták követelésére vezette be az előző kormánya a minimálbért Németországban és baloldali ötlet volt a házasságok egyenlőségének megteremtése is. A kiegyensúlyozott költségvetést Wolfgang Schäuble pénzügyminiszternek engedve fogadta el.

Merkel mindig jó csapatjátékos volt. Ezt hangsúlyozta is mostani bejelentésekor, amikor kiemelte, hogy mindig másokkal együtt dolgozva haladt előre, ahogy ezt tudják is róla. Bár eddig mindig megkötötték a kezét a pártján belül és a pártok között zajló bazári alkuk, egyértelműen az ő nevéhez fűződik két igen kockázatos lépés: az atomenergia felhasználásával kapcsolatos fordulat és a bevándorlók befogadása 2015-2016-ban. Az előbbi erősítette, az utóbbi gyengítette.

Szabad az út

Ahelyett, hogy saját pártja, a CDU és a testvérpárt, a CSU viszonyaival bajlódna, "béna kacsaként" meg lesz a lehetősége, hogy határozottan előre lépjen az EU nagy kérdéseinek rendezésében. A brexit után konszolidáció előremozdításában, a közös bevándorláspolitika kidolgozásában, a pénzügyi unió erősítésében, a szíriai és az ukrajnai rendezésben, valamint a közösség Balkán-politikájában. Építhet egy a Donald Trump-féle USA-val ellensúlyt is képező EU-t. Németországban kormányfőként még tehet valamit az infrastruktúra-fejlesztés és a nyugdíjrendszer javítása terén.

Könnyen lehet, hogy az SPD, a nagykoalíciós partner, a legnagyobb támogatója lenne mindebben, hiszen ezek a törekvések összhangban vannak a szociáldemokraták céljaival. A Bloomberg publicistája szerint nem véletlen, hogy Andrea Nahles, a párt elnöke Merkel bejelentése után örömét fejezte ki, hogy a kancellár "megszabadulva a CDU-n belüli rejtett ellentétektől" nyitottabban folytathatja a munkáját. Az SPD-t együttműködésre sarkallhatja, hogy ha kilépne a koalícióból, s ezért előrehozott választást tartanának, azon csúfosan szerepelne.

Nagyon hosszú idő

Nem mindegy, hogy egy őt támogató vagy egy vele vitatkozó politikust választ-e a CDU új elnökének decemberi kongresszusán, ám akárhogy is lesz, kancellárként megóvhatja az új pártelnököt attól, hogy viselje a kormány kockázatos döntéseinek következményeit. Persze ettől még szerveződhet ellene egy párton belüli rebellió azok részéről, akik szerint hatalmon maradása miatt tovább vándorolhatnak el a konzervatív szavazók a radikális jobboldal felé.

Ezért óriási kockázatot vállalt azzal, hogy még három évig akar hatalmon maradni, ami a politikában irtózatosan hosszú idő. Ennek ellenére nem árt elismételni: korai lenne leírni Angela Merkelt. Talán sérültnek látszik, ám ez nem jelenti azt, hogy meggyengült volna. Lehet, hogy politikustársai elveszik majd tőle a lehetőséget, hogy még egy utolsó menetben megmutassa, mire képes, de senki sem kárhoztathatja azért, hogy megpróbálja megragadni ezt az esélyt.