A munkaerőpiac folyamatos erős teljesítményének, valamint a jegybank gazdasági aktivitására és az inflációra vonatkozó kilátásai fényében a Fed elnöke úgy látja, hogy nőtt a kamatemelés esélye a következő hónapokban - derült ki a MarketWatch szerint Janet Yellen Jackson Hole-i felszólalásának szövegéből.

Ez a pénzügyi portál szerint sokkal egyértelműbb kijelentés a közeljövőbeli kamatpályáról, mint amire korábban elemzők számítottak.

Yallen szerint a kamatdöntő bizottság továbbra is úgy véli, hogy az alapkamat fokozatos emelése lenne a helyes.

A Fed továbbra is a következő néhány évben a gazdaság mérsékelt növekedésével számol a munkaerőpiac erősödése és az infláció 2 százalékra történő gyorsulása mellett.

Yellen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szigorítással kapcsolatos döntések mindig attól függnek, hogy a beérkező adatok megerősítik-e a Fed döntőbizottságának kilátásokra vonatkozó elképzeléseit.

A Fed elnöke beszédének nagy részében arról beszélt, hogy új eszközökkel kellene bővíteni az amerikai jegybank eszköztárát ahhoz, hogy a következő gazdasági válságokkal szembe tudjon nézni a Fed, mivel a kamatok továbbra is alacsonyak. A monetáris politika "a legtöbb esetben" hatékonyan fog tudni reagálni a visszaesésekre. A jegybankelnök nem tett említést negatív kamatokról, de elmondta, hogy az állampapír-vásárlási programnak és az előremutató iránymutatásnak (forward guidance) a jövőben is működnie kell.

A GDP-ráta megcélzása vagy az inflációs cél megemelése - amelyekre már a San Francisco Fed elnöke, John Williams is tett utalást - "fontos kutatási témák", de még ténylegesen nem vizsgálta a jegybank.

Yellen szerint a Fed tisztviselői esetleg vizsgálhatják az eszközök szélesebb körű vásárlásának lehetőségét.

A Fed-elnök arra szólította fel a Kongresszust és a végrehajtó hatalmat, hogy tárjanak fel további lehetőségeket egy erős gazdaság költségvetési oldalról történő támogatására, például, hogy az úgynevezett automatikus stabilizátorok javítására, hogy nagyobb támogatást tudjanak nyújtani az államnak és a helyi önkormányzatokat válság idején. Emellett a produktivitás növelése is fontos - emelte ki a jegybankelnök -, ezt az oktatáson, a munkaerő továbbképzésén, valamint a befektetések és a kutatásokra fordított kiadások ösztönzésén, illetve a szabályozási korlátok csökkentésén keresztül lehetne elérni.

Kilengett a dollárárfolyam

A 10 éves amerikai államkötvények hozama 1,2 bázisponttal növekedtek Yellen kijelentései után, és a dollár erősödött a legtöbb "rivális" devizával szemben. A Fed-elnök beszédének nyilvánosságra kerülését követően az euró/dollár árfolyama 1,1244-ig erősödött hirtelen 1,1285-ről. A zöldhasú 100,90 jenre ugrott 100,57-ről, míg a font 1,3143 dollárról 1,3193-as szintig szaladt. A vezető tőzsdék is kisebb erősödéssel reagáltak a jegybankelnök kijelentésére.

A CME FedWatch szolgáltatása szerint a befektetők jelenleg 18 százalékos esélyt adnak egy szeptemberi és 53 százalékosat egy decemberi kamatemelésnek. A Fed még három kamatdöntő ülést tart az idén, szeptemberben, novemberben és decemberben.

A vártnál héjább volt Yellen

Subadra Rajappa, a Société Générale francia nagybank washingtoni stratégája és Curt Long, az amerikai szövetségi hitelintézetek társaságának főközgazdásza egyaránt úgy ítélte meg: Yellen nyitva hagyta egy korábbi kamatemelés lehetőségét, ugyanakkor messze nincs szó arról, hogy biztosra lehetne venni a szeptemberi szigorítást. A szakértők szerint sok múlik az augusztusi foglalkoztatási adatokon.

Guy Lebas, a philadelphiai Janney Montgomery Scott pénzügyi szolgáltató vezető kötvénypiaci stratégája úgy vélte: a beszéd alapján a szeptemberi kamatemelés lehetséges, de nem valószínű. Továbbra is nagyobb az esélye annak, hogy a Fed majd csak decemberben lép.

Kimerült a jegybanki eszköztár?

John Canally, a bostoni LPL Financial befektetési stratégája azt emelte ki: a Fed elnöke másfél bekezdést szentelt a fiskális politikának. Ez szerinte újabb jele annak, hogy a jegybankok kimerítették a monetáris politika eszközeit, és most a kormányzati pénzügypolitikához fordulnak segítségért. A stratéga megjegyezte, Yellen a vártnál és a korábban megszokottnál kissé "héjább" alapállást vett föl, de ebből még nem következik egy esetleges szeptemberi kamatemelés.