Múlt hét közepén az utolsó akadály is elhárult az  orosz támadással szemben védekező  Ukrajna amerikai támogatásának folytatásában, mert a Képviselőház után a  Szenátus is jóváhagyta a több mint 60 milliárd dolláros csomagot.

Nyugati és ukrán illetékesek szerint egyes készletek már lengyelországi és más európai raktárakban voltak, hogy gyorsan át tudják adni őket az ukránoknak

derül ki az infostart.hu összeállításából.

Ukrán illetékeseket, katonákat úgy vélik:

valószínűtlen, hogy az amerikai katonai segély javítja Kijev helyzetét a fronton.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elismerte: az amerikai katonai segély egyedül nem segít legyőzni Oroszországot. Egy ukrán illetékes hozzátette:

a várva-várt tüzérségi lövedékek, lőszerek, légvédelmi eszközök segítenek lassítani az orosz előrenyomulást, de nem állítják le azt.

Ráadásul az ukránok a jövőben nem számítanak már olyan jelentős támogatásra, mint amit eddig kaptak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég elismerte, hogy az ukránoknak egy tüzérségi lövedékük jut minden tíz orosz lövedékre. Az arány most egy kissé javulni fog, de nem jön létre paritás – húzták alá az ukrán oldalon.

Aki másoknál jobban bizakodik, az Andrij Zagorodnyuk, a kijevi Védelmi Stratégiák kutatóközpont igazgatója, volt védelmi államtitkár. Szerinte az amerikai segély „elég lesz arra”, hogy megtörje  Oroszország lendületét.

Amire a segély nem ad választ, a kijevi vezetés másik nagy dilemmája: a bevethető emberek száma,

az állomány létszáma lesz a háború alakulását meghatározó fő tényező.

A hírek szerint amerikai fegyverszállítási szerződés révén jut Kijev Patriot légvédelmi eszközökhöz, tüzérségi lövedékekhez, drónokhoz, drónelhárító fegyverekhez, harci gépekre szerelhető, levegő-levegő rakétákhoz, de ezeket az eszközöket évek múlva kaphatja meg az ukrán hadsereg: a pénzt az úgynevezett Ukrajna Biztonsági Segélyezése Kezdeményezés nevű program kezeli, amelyben a  Pentagon új fegyverek legyártására ad megrendeléseket amerikai cégeknek, és nem a létező készletekből küld.