Az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb hete kezdődik az amerikai piacokon. A Jerome Powell vezette FED szerdán közli döntését az irányadó kamatszintekről, pénteken érkeznek az amerikai munkanélküliségi adatok, ráadásul az S&P 500 részvényindexet alkotó vállalatok 20 százaléka is a hét folyamán osztja meg a nagyközönséggel a negyedéves pénzügyi gyorsjelentését.

Lesz kamatcsökkentés?

A hét legnagyobb figyelemmel várt eseménye a szerdai FED kamatdöntés. A Wall Street szerint szinte biztosan változatlanul hagyja az alapkamatot a jegybank, a tőzsdei kereskedési adatok alapján erre jelenleg 97 százalék esély mutatkozik. A kamatdöntő ülés eredményének bejelentése után Jerome Powell, a FED elnöke tart majd sajtótájékoztatót, amiből betekintést nyerhetünk a FED terveibe, azaz hogy mikor kezdődhet meg az alapkamat csökkentő ciklus.
A piac mindenesetre egyre csökkenő esélyt lát arra, hogy ez még idén bekövetkezik, ugyanis a legutóbbi inflációs adatok a vártnál magasabbak voltak. 

Erős a munkaerőpiac, vagy mégsem?

A következő kamatdöntésre nagy hatással lehetnek a pénteki munkanélküliségi adatok. Ha továbbra is olyan erős a munkaerőpiac, mint a legutóbbi jelentésekben, akkor tovább odázódhat a kamatvágás.
A jelentéseket ugyanakkor egyre több kritika éri: bár a számok azt mutatják, hogy a nagyvállalati elbocsátások ellenére Amerikában egyre több munkahely keletkezik, az elemzők szerint ez csak a részmunkaidős állásoknak köszönhető. Ez pedig pont a nehéz gazdasági helyzet indikátora, ugyanis a magas inflációs környezet miatt egyre több főállású munkavállaló kényszerül rá, hogy kiegészítő mellékállást vállaljon a növekvő létfenntartási költségek fedezésére.

Gyorsjelentések

Folytatódik a nagyvállalatok negyedéves gyorsjelentési szezonja. Múlt héten a Meta, a Microsoft és az Alphabet volt a központban, míg a héten az Amazon és az Apple jelentései lesznek a mérvadóak. A várakozásokat részletesen itt elemeztük.
A hétfő lesz a legcsendesebb a gyorsjelentéseket tekintve, itt a Bitcoin holding vállalattá avanzsáló MicroStrategy, valamint a Domino's Pizza adatai lesznek a legérdekesebbek.
Kedden az Amazon mellett olyan közismert nevek terítik a lapokat, mint a McDonald’s, a Coca–Cola, vagy a Starbucks. Mellettük a gyógyszergyártó Eli Lilly, a PayPal, valamint a chipgyártó AMD pénzügyi adataiba kapunk majd betekintést.
Szerdán a Mastercard jelentése lesz irányadó. Legnagyobb riválisuk, a Visa múlt héten erős adatokkal érkezett, így az elemzők a Mastercardtól is hasonlóra számítanak. A bankkártya vállalat mellett az egészségügyi szolgáltató CVS, a félvezetőket gyártó Qualcomm, valamint a COVID vakcinák csökkenő keresletéből kilábalni igyekvő Pfizer adatai mozgathatják meg legjobban a piacot.
Csütörtökön a reflektorfény az Apple–re irányul, de mellettük a Shell, valamint az egyik legnagyobb biogyógyszerészeti cég, az Amgen jelentése lehet a legfontosabb.
A hetet pénteken a vezető édességgyártó, a Hershey zárja. A befektetők nagy figyelemmel követik majd, hogy az egekbe szökő kakaó árfolyama hogyan hatott a csokoládégyártó nyereségességére.

Irány az óceán!

A héten sem maradunk IPO nélkül, tőzsdére lép a Viking Holdings. Az óceáni körutazásokat kínáló cég 44 millió darab részvényt tervez értékesíteni 21 és 25 dollár közötti árfolyamon, így a vállalat akár egymilliárd dolláros tőkéhez is juthat.
A Viking Holdings 1997–ben indult, az akkori négy folyami hajóból álló flottáját azóta 84-re növelte, és a tavalyi évben 650.000 utassal rendelkeztek. Az új papírokkal mindenesetre nem árt óvatosnak lenni, a cég 2023–ban ugyan 4,7 milliárd dollár bevétellel rendelkezett, az elszálló költségek miatt azonban 1,85 milliárd dollár veszteséggel zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!