A Fülöp-szigeteken legalább két napra iskolákat zártak be, és az elektromos hálózat túlterhelésére figyelmeztettek a hatóságok a hőhullám miatt, amely Délkelet-Ázsia több más országát is súlyosan érinti.

Az előrejelzések szerint

a Fülöp-szigeteken a hőmérséklet a következő három napban eléri majd a 37 Celsius-fokot úgy, hogy a hőérzet a magas páratartalom miatt akár 45 fok is lehet, miközben sok osztályterem túlzsúfolt, és nincs felszerelve légkondicionáló berendezéssel.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint ezek az értékek rekordnak számítanak az országban, és az ilyen körülmények hosszabb távon hőgutát okozhatnak.

A thaiföldi meteorológia szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban Bangkokban, valamint az ország középső és északi régióiban a hőmérséklet meghaladja majd a 40 Celsius-fokot, ezért azt tanácsolják az embereknek, hogy ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban.

A hőmérséklet április 22-én 44,2 Celsius-fokig emelkedett az északi Lampang városában, és a meteorológusok szerint a héten várhatóan folytatódik a rendkívüli hőség.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint

az utóbbi egy hónapban már 30 ember halt meg hőguta következtében Thaiföldön.

Vietnamban is súlyos a helyzet, az emberek a hőség elől a légkondicionált bevásárlóközpontokban keresnek menedéket. Az ország meteorológiai hivatala erdőtüzek, az emberek kiszáradása és hősokk veszélyére figyelmeztetett.

A legmagasabb hőmérsékleteket az északi és a közép-vietnami régióban mérték, ahol 40 és 44 Celsius-fok között mozgott a hőmérséklet.

A vietnami állami villamosenergia-vállalat felszólította a fogyasztókat, hogy tartózkodjanak a légkondicionáló berendezések túlterhelésétől, miután az áramfogyasztás már rekordot döntött az elmúlt napokban.

Malajzia meteorológiai hivatala vasárnap hőségriadót adott ki az ország 16 régiójára, ahol három egymást követő napon 35 és 40 Celsius-fok közötti hőmérsékletet mértek. Számos hőséggel összefüggő megbetegedésről érkezett bejelentés, a malajziai egészségügyi minisztérium szerint ketten életüket is vesztették a súlyos hőség következtében.

A hőhullámok miatt Délkelet-Ázsia legnépesebb országában, Indonéziában a szúnyogok által terjesztett dengue-lázas megbetegedések az egy évvel korábbi esetszám duplájára nőttek

az ország egészségügyi minisztériuma szerint.

Indiában is többen életüket vesztették a nagy hőség következtében, az ország meteorológiai hivatala a következő öt napra 12 körzetre adta ki a legmagasabb fokú hőségriasztást.

Idén a hőhullámokat súlyosbítja az El Nino-jelenség, amelynek következtében a világ számos térségében emelkedik a hőmérséklet, és vagy szárazság alakul ki, vagy éppen ellenkezőleg több lesz a csapadék.