Az orosz rendőrság előállította Nyikolaj Bondarenko kommunista regionális önkormányzati képviselőt, mivel megfigyelőként részt vett az letartóztatott ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij melletti egyik szimpátiatüntetésen - írja a Moscow Times. A szaratovi régióban tevékenykedő Bonderanko kollégáinak elbeszélése szerint csak ezen a helyszínen 15 embert tartóztattak le a gyülekezési tilalom megsértésére hivatkozva, miközben az országban összesen 5600 demonstrálót állítottak elő.

A hatóságok régóta készülnek arra, hogy valamilyen indokkal elhallgattassák Nyikolajt - írta Olga Alimova, a Kommunista Párt szaratovi regionális szervezetének vezetője a közösségi médiában. Szerinte ez összefügg azzal, hogy kollégája indulni készül a szeptemberi parlamenti választásokon, és ő az egyik komoly kihívója Vjacseszlav Vologyinnak, a Duma elnökének, aki szintén a régióban áll a választók elé.

Bondarenko 20 ezer rubeles (80 ezer forint) pénzbüntetéssel néz szembe vagy 40 óra közmunkát kell végeznie a korlátozás megszegése miatt - mondta el az a rendőrtiszt, akit a politikus lefilmezett, amikor tüntetési jelenlétével éppen megsértette a törvényt. Bondarenko 1,23 millió YouTube-előfizetője közül 400 ezren tekintették meg ezt a videót. A kommunista politikus egyébként sokszor veszi fel azokat a vitáit, amelyeken a szavartovi régió önkormányzatában a Kreml-párti kollégáival vitatkozik. Felemelte a szavát az oroszok várható alacsony átlagéletkora miatt nagy vitát kiváltó nyugdíjkorhatár-emelés ellen is.