Miközben Magyarországon a KSH friss adatai szerint októberben az előző évhez képest 21,1 százalékkal gyorsult az infláció, úgy hogy már szeptemberben is 20,1 százalékos volt a szint, Csehországban már lassul a drágulás: októberben 15,1 százalékra esett vissza az éves infláció Csehországban a szeptemberi 18 százalékról a Cseh Statisztikai Hivatal szerint.

A drágulás ütemének lassulása jóval nagyobb, mint amit az elemzők vártak, akik néhány tized százalékpontnyi fékezésre számítottak. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az MTI összefoglalója szerint. Összehasonlításképpen Magyarországon havi szinten 2 százalékos volt a drágulás.

Az is fontos tényező, hogy míg az elmúlt egy évben a cseh korona az euróhoz képest 3,35 százalékkal erősödött, addig a magyar forint 10,5 százalékkal gyengült. Mindez az importált termékek áránál itthon további drágulást okoz.

A cseh rezsitámogatás a kulcs

Az árszínvonal alakulását októberben leginkább a kormányzati intézkedések, azaz a lakossági áramfogyasztásra kifizetett állami támogatások befolyásolták – mutatott rá a statisztikai hivatal. A kormány takarékossági intézkedéseinek köszönhetően 2020 decembere óta most első ízben csökkent havi összehasonlításban az áram ára - jegyezte meg Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Érdemes hozzátenni, hogy Magyarországon több éven került hatósági árakkal korlátoztak a gáz- és áramárakat. Júliusban azonban a kormány korlátozta a rezsicsökkentést, amely csak az átlagfogyasztásig ad támogatott árat, afelett már lakossági piaci árat kell fizetni, amely jóval magasabb. Augusztus 1. óta így a rezsicsökkentés részleges eltörlése is gyorsította az inflációt.

A villanyáram ára októberben évi 38,2 százalékkal, havi összehasonlításban pedig 53,9 százalékkal csökkent Csehországban. A földgáz ára októberben 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy éve.

Éves összevetésben a cseheknél a húsfélék 26,6 százalékkal, a cukor 54,3 százalékkal, a vaj 27 százalékkal, a csirkehús 2,7 százalékkal, míg a zöldség 9,4 százalékkal drágultak októberben. 

Magyarországon az élelmiszerek ára 40 százalékkal emelkedett. Ezen belül leginkább a tojás, a kenyér, a tejtermékek, a sajt, a vaj és vajkrém, a száraztészta, a margarin, a péksütemények és az édesipari lisztesáru ára ment fel jelentősen 53-88 százalékkal. A háztartási energia ára 64,4 százalékkal nőtt.

A ruházati cikkek 3,6 százalékkal, a lábbelik pedig 4,5 százalékkal kerültek többe októberben.

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor