Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics szerdai helyzetértékelésében kiemeli, hogy - helyi valutákban számolva - a térség mindegyik tőzsdéje erősödött az elmúlt hónapban, mégpedig nagyobb mértékben, mint a globális feltörekvő régió egészében. Különösen Magyarország és Törökország teljesített jól: a két ország tőzsdéin 7-8 százalékos indexemelkedéseket mértek.

Az európai feltörekvő gazdaságok valutáinak zöme ugyanakkor jórészt stagnált, kivéve a rubelt, amely kirívó teljesítményt mutatva nem csupán Kelet-Európában, hanem a globális feltörekvő térség egészében is a legnagyobb mértékben erősödött, az emelkedő olajáraktól hajtva.

Jelenlegi előrejelzésük az, hogy a világpiaci olajár az idén kissé tovább emelkedik, és az év végére eléri a 45 dollárt. A ház ebben a környezetben azzal számol, hogy a rubel a jelenlegi, 68-70 rubel/dollár közötti szinteken stabilizálódik.

Más nagy londoni házak is valamivel derűlátóbban ítélik meg az orosz gazdaság kilátásait az olajárak erősödése nyomán.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport új, felülvizsgált előrejelzésében közölte, hogy 5 dollárral 38, illetve 48 dollárra emelte az irányadó Brent olajfajta hordójának idei és jövő évi átlagos árfolyamára szóló becslését.

Miután az orosz gazdaság erőteljesen függ a nyersanyagpiaci árfolyamkilengésektől, a JP Morgan londoni elemzői szerint a magasabb olajár-várakozás a korábban vártnál erőteljesebb növekedési lendületet is jelent. A ház ezért az idei évre szóló új előrejelzésében az orosz hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékos visszaesésére számít az eddig érvényben tartott, 1,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítő prognózisa

Az idei egész évi átlagon belül az első fél évre átlagosan 1 százalékos negyedévenkénti szekvenciális visszaesést várnak, a második fél évben már 1 százalékos növekedéssel számolnak az orosz gazdaságban.

A cég 64,6 rubel/dollárra javította a 2016 végére érvényes árfolyam-előrejelzését az eddigi 70,3 rubel/dollárról, és ennek alapján 2016 végén 7 százalékos tizenkét havi inflációt vár Oroszországban a mostani felülvizsgálatig érvényben tartott 7,5 százalék helyett.

A hitelminősítők azonban továbbra is meglehetősen komoran ítélik meg az orosz gazdaság kilátásait.

A Moody's Investors Service az idén is még 2 százalékos visszaesést vár az orosz gazdaságban a tavaly mért 3,7 százalékos GDP-csökkenés után. Ehhez járul a rubel 2014 vége óta bekövetkezett 25 százalékos gyengülése a dollárral szemben, ami további nyomást gyakorol az orosz bankrendszer hitelportfólió-teljesítményére és tőkerátáira, tekintettel arra, hogy 2015 végén az orosz bankok követelésállományának 35 százaléka deviza-kinnlevőség volt.

A Moody's elemzői azzal számolnak, hogy a problémás hitelek aránya az orosz bankrendszer teljes kinnlevőség-állományán belül az idén eléri a 14-16 százalékot. A cég becslése szerint ez az arány 2015 végén 11 százalék volt. Néhány napon belül ez volt a második erősen negatív kicsengésű helyzetértékelés a Moody's részéről az oroszországi folyamatokról.

A hitelminősítő március elején leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszország már most sem befektetési ajánlású, "Ba1" szintű államkötvény-besorolását, az olajpiaci árzuhanásból eredő szerkezeti sokkhatásokra hivatkozva. A cég ebben a következő négy évre alig 0,4 százalékos reálnövekedést vár az orosz gazdaságban.