A nemzetközi sajtó nem sok figyelmet szentelt a kormány tegnapi döntésének, amellyel visszavonta az üzletek vasárnap nyitva tartásának bő egy éve érvényben lévő tilalmát. A Bloomberg, az AFP és az euronews például csak rövid tényközlésben számol be az ügyről.

A francia AFP Orbán Viktor miniszterelnök kínos vereségekét tálalja a hírt, az euronews viszont csupán az ellenzéki szocialisták taktikai győzelméről beszél, megjegyezve, hogy a 2010 óta kormányzó Fidesz messze megelőzi riválisait a közvélemény-kutatásokon.

Ne beszéljenek másról!

Az amerikai AP és a Wall Street Journal (WSJ) egyaránt azt emelte ki Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető bejelentéséből, hogy a kormány és a kormánypárt el akarta kerülni a népszavazási ügyek összekeveredését. Az ország vezetése a bevándorlók kötelező európai uniós elosztásáról akar referendumot tartani. Ennek időpontja egyelőre kérdéses, de ha a két kampány együtt futott volna, az legalábbis megoszthatta volna az emberek figyelmét.

Váratlan döntés

Az amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában még arról beszélt, hogy kormánya igyekszik kiterjeszteni a szabad - munka nélkül töltött - vasárnap lehetőségét a kereskedelmen túli szektorokra is. Ezért a hétfői bejelentés meglepetésként érhette a magyar közvéleményt.

Mindent egybevetve a döntés nem volt váratlan - mondta az AP-nek Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője. A kormány nem engedhette meg, hogy az ellenzék megnyerje ezt a referendumot. A szakértő nem számít arra, hogy az előbbi meghátrálása jelentős hasznot hoz az utóbbinak.

Népi ellenállás

A népi ellenállásnak nincsenek erős hagyományai Magyarországon - fejtegette. Kevesebb ember tüntet az utcákon és ír alá petíciókat, mint Nyugaton. A szakértő egyebek mellett arra vezeti vissza a tiltakozások gyengeségét, hogy a Fidesznek továbbra is óriási a szavazóbázisa és hatékony a kommunikációja.

Volt már rá példa

A WSJ felhívja a figyelmet arra, hogy a magyarok nagy többsége ellenezte a vasárnapi zárva tartást. Az Ipsos tavaly decemberi közvélemény-kutatása szerint az emberek 68 százaléka tartotta ezt rossz döntésnek. Orbán 2014 őszén visszavonta az internetforgalom megadóztatását célul tűző tervét is, miután több tízezer ember tüntetett az ötlet ellen Budapest utcáin.

Az üzleti lap azt is megemlíti, hogy legutóbb 2008 márciusában volt népszavazás Magyarországon a kórházi vizitdíj és az egyetemi tandíj ügyében, amely a Fidesz győzelmével végződött. Az a referendum hozzájárult az akkor kormányzó szocialisták katasztrofális vereségéhez a 2010-es parlamenti választásokon.