A bejelentés szerint a kereskedelmi szállítások már az idén megindulhatnak a gázvezetéken. A vezeték évente akár 5,7 milliárd köbméter gázt is képes továbbítani Lengyelország és 4,7 milliárd köbmétert Szlovákia irányába. A projekt a lengyel Gaz-System beruházásában a szlovák Eustream kivitelezői részvételével készült el.

A gázvezeték megépítésével Lengyelország és visegrádi partnerei fontos lépést tettek a régió gázellátási biztonságának a növelése, valamint a több hónapos távlatban alacsonyabb földgázárak biztosítása érdekében - mondta Mateusz Morawiecki miniszterelnök a megnyitó ünnepségen, amelyen részt vett szlovák kollégája, Eduard Heger és Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter is a lengyelországi Strachocina városában.

Távolodnak Oroszországtól

A vezeték megépítésének célja Közép-Európa ellátási biztonságának javítása volt a beszerzési források diverzifikálása és az Oroszországtól való függőség csökkentése révén.

Az összeköttetésnek köszönhetően Szlovákia a lengyel gázvezeték-rendszeren keresztül hozzá tud férni a lengyelországi Swinoujscie LNG-terminálra, valamint az idén megnyíló balti gázvezetéken keresztül érkező szállítmányokhoz. Lengyelország számára pedig a kétirányú kapcsolat hozzáférést biztosít a Horvátországon és Olaszországon keresztül elérhető potenciális déli ellátási pontokhoz.

Az összeköttetés "elkészült és készen áll a kereskedelmi szállításra, amelyre az év második felében kerülhet sor" - mondta Tomasz Stepien, a Gaz-System lengyel földgázszállító rendszer üzemeltetőjének vezérigazgatója az eseményen.

Jöhetnek a gázárverések

Az üzembe helyezés formalitásainak lezárását követően hamarosan megkezdődhetnek a szállítási kapacitás lekötésére indított árverések.

A következő hónapokban a csővezeték üzemeltetői számára az lesz a legnagyobb kihívás, hogy megbízható beszerzési forrásoktól megfizethető áron beszerzett gázzal töltsék fel a vezetéket - mondta Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi miniszter a tájékoztatón az MTI beszámolója szerint.