Az Ukrajnából érkezett menekültek munkája 0,2-3,5 százalékkal megdobhatja a lengyel GDP-t, és a lengyeleknél élő ukránoknak háború után nagy szerepük lehet a megtámadott ország újjáépítésében – idézi a Deloitte tanácsadó cég számításait a Notes from Poland. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, a Deloitte szakértői szerint minden segítséget meg kell adni az ideiglenesen Lengyelországban élő ukránoknak.

Mindenekelőtt lehetőleg olyan munkát kell nekik találni, ami megfelel a képzettségüknek. Emellett támogatni kell őket a nyelvtanulásban, illetve a kisgyermekeseknek olyan munkákat kell ajánlani, amit a gyereknevelés mellett is el tudnak végezni. Végül gondoskodni kell arról, hogy megoldódjon a lakhatásuk.

A Deloitte arra alapozza a becslését, hogy körülbelül 3,8 millióan érkezhettek Lengyelországba Ukrajnából azóta, hogy az orosz hadsereg februárban rátámadt az országukra. Közülük 1,5 millióan még mindig lengyel földön tartózkodhatnak. A ukránok 30 százaléka négy hónapon belül munkát vállalt – mondja Michal Wodzicki, a felmérés egyik készítője. Szerinte az a legfontosabb, hogy a többi érkező is mielőbb megtalálja a helyét a munkaerőpiacon és olyan munkát kapjon, ami nagyjából megfelel a felkészültségének.

Magasan képzettek

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a háború kitörése előtt és után Lengyelországban munkát vállaló ukránok magasan képzettek, a gazdasági bevándorlók (akik a háború előtt jöttek) 69, a menekültek 61 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A lengyel társadalom egészében csak 29 százalék a diplomások aránya.

A Deloitte megjegyzi, hogy a menekültek jelentősen hozzájárulhatnak hazájuk háború utáni újjáépítéséhez, erre utal, hogy akik munkába álltak közülük, azok közül sokan hazaküldik jövedelmük egy részét. Ugyanakkor a tanulmány nem ad számszerű becslést ezzel kapcsolatban.