Az üggyel kapcsolatos nyomozást koordináló holland hatóságok 2018-ban megállapították, hogy a dél-oroszországi városban állomásozó 53. orosz légvédelmi dandártól származó BUK-rakétával lőtték le Kelet-Ukrajna felett az Amszterdamból a maláj fővárosba, Kuala Lumpurba tartó gépet. A fedélzeten tartózkodó 298 ember, közöttük 196 holland állampolgár, életét vesztette - írja az MTI.

A gép lelövésével szakadár kelet-ukrajnai milicistákat vádolnak, akik valamennyien magas rangú, oroszbarát katonatisztek voltak.

A holland ügyészség szerint, a vádlottak - Szergej Dubinszkij, Igor Girkin, Oleg Pulatov orosz, valamint Leonyid Harcsenko ukrán állampolgár - "közvetlenül érintettek az ügyben, kegyetlen módon és szándékosan, mintegy több száz ember életét oltották ki, ezért a lehető legsúlyosabb büntetést kell kapniuk". Azt is felrótták a vádlottaknak, hogy nem működtek együtt a nyomozati hatóságokkal, álhíreket terjesztettek a gép lelövésével kapcsolatban, továbbá "megvetően viselkedtek" az áldozatok hozzátartozóival.

A tárgyalás a vádlottak távollétében zajlik, akik mindannyian tagadták felelősséget. Mivel Oroszország is visszautasítja a vádakat, kiadatásuk valószínűtlennek tűnik. Az ügyben végleges ítélet jövő év tavasszal születhet.