Pár napja Dél-Afrikában enyhítettek a karantén/izoláció és a kontakt követés szabályain, most az izraeli hatóságok fontolgatnak lazítást annak dacára, hogy az előrejelzések szerint a jelenlegi napi 1800-ról napokon belül 10 ezer fölé emelkedhet a napi esetek száma, amely mögött az omikron variáns állhat.

A hatóságok mégis arról tárgyaltak hétfőn, hogy bizonyos szigorú intézkedéseket, köztük még a teljes oltottság esetén is kötelező 7 napos karantént a vírus variánsnak való kitettséget követően enyhítik, csakúgy, mint egyes utazási korlátozásokat -írja a The Jerusalem Post cikke alapján a Koronavírus vakcináció oldal.

A lazítás hátterében a haszon-kockázat elemzés állhat. Az omikron magas fertőzési és reprodukciós rátája melletti hatalmas tömegű embert izolációban tartani nagyon csekély mértékben segít, de a társadalmi ára extrém magas lehet.

Az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt mutatja, hogy egy fertőzött átlagban hány másiknak adja tovább a vírust, 12. 27-én (hétfőn) 1,4 volt, de várhatóan 3-4 köré fog emelkedni.

A jelenlegi izolációs szabályok alapján a mintegy 90 ezer mozgásában korlátozott emberből több százezer lehet, ami Izraelt káoszba döntheti. Egyes vélemények szerint csak akkor kellene bezárni egy iskolát, ha helyi járvány lobbanna fel.

December 27-én a tünetmentes covidosok karanténidejét az USA járványügyi hatósága (CDC) is 5 napra csökkentette 10-ről, további 5 napig pedig maszkot kell viselni mások jelenlétében. Ez azért van, mert a fertőzés továbbadása az esetek zömében a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal és 2-3 nappal utána történik. Innen ered az 5 napos izoláció időtartama a tünetmentes esetekre - írja az oldal szerkesztője, Dobson Szabolcs.